Kultur

Bragenominert 
for Breivik-bok

- Viser at boka var nødvendig, sier Aage Storm Borchgrevink (43).

Debatten har gått høyt i høst den siste måneden etter utgivelsen av boka «En norsk tragedie: Anders Behring Breivik og veien til Utøya». I går ble forfatteren belønnet med Brageprisnominasjon, som en av fire i klassen for sakprosa. Det er kommet over 30 bøker om terrorangrepene 22. juli, og Borchgrevinks er den eneste av den som er funnet verdig Bragepris-nominasjon.

- Dette er en lettelse, sier Borchgrevink.

- Jeg ble glad for nominasjonen. Den sier meg at tida var inne for å fortelle denne historien. Det er en kontroversiell bok på mange vis, så jeg var spent på reaksjonene, sier Borchgrevink.

Breiviks barndom

Borchgrevinks bok beskriver Anders Behring Breiviks oppvekst på Oslos vestkant, og forfatteren framstiller omsorgssvikt i Breiviks barndom som forklaring på at Breivik ble terrorist. Boka er både blitt skamrost og kalt ensidig: Kritikerne, blant annet fjorårets Bragevinner i samme kategori, Arnhild Skre, har beskyldt Borchgrevink for å avideologisere Breivik og legge for lite vekt på de politiske aspektene ved terrorhandlingen.

- Jeg er fullstendig uenig, kommenterer Borchgrevink.

- De politiske aspektet ved Breiviks handlinger er svært viktige. Men det er en forhistorie til det, en grunn til at han går inn i dette politiske feltet. Skal man tenke helhetlig rundt terror og forebygging, må man se på begge disse elementene, sier Borchgrevink.

Juryen konkluderte at Borchgrevinks bok «berører den kompliserte sammenhengen mellom individ, familie og samfunn, og slik handler om et samfunn som ikke maktet eller kunne gripe inn».

Flere kommentatorer har pekt på det problematiske i at Borchgrevink gjengir innholdet i rapporter fra Statens Senter for barne- og ungdomspsykiatri. Aviser og andre medier hadde hittil valgt å ikke publisere dette, av hensyn til personvernet for Breiviks familie.

- Når det gjelder det pressetiske, så har enten jeg gått for langt, eller så har pressen gått for kort. Kanskje bok og presse er to forskjellige offentligheter. Men hvis disse opplysningene jeg har kommet med anses som viktige, synes jeg pressen har vært for forsiktig. Bragenominasjonen styrker troen på at dette var en viktig historie å få fortalt, kommenterer forfatteren.

Skrev om Øst-Europa

Brageprisen er den norske bokbransjens store hederspris, og deles ut hvert år i et samarbeid mellom forleggerforeningen, bokhandlere og andre bransjeorganisasjoner. Prisen deles ut i fire kategorier hvert år.

- Jeg hadde først tenkt å skrive et politisk essay. Så ble det et større journalistisk arbeid, med blant annet å oppsøke vitner og finne dokumenter, forteller Aage Storm Borchgrevink. Etter det siste årets arbeid med boka er han nå tilbake i sin dagjobb som rådgiver i Den Norske Helsingforskomiteen. I tilknytning til det har han skrevet fire bøker med tematikk fra Øst-Europa, både i form av skjønnlitteratur og sakprosa. «En norsk tragedie» har ligget høyt på bestselgerlistene helt siden utgivelsen.

- Denne boka solgte mer på en halvtime enn mine fire første bøker har gjort til sammen, konstaterer Borchgrevink nå.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Brageprisen deles ut 28. november i Gamle Logen.

Mer fra Dagsavisen