Kultur

Bokhandlerne gårmot frie bokpriser

– Konkurransetilsynet tar fatt i det markedsmessige men utelater det kulturpolitiske aspektet ved bokbransjeavtalen sier Karin Larsson hos Tanum på Karl Johan. Bokhandelen der hun er daglig leder er en av landets største med 90.000 titler på lager.

– Vi lever av bredden ikke av noen få bestselgere. Under 10 prosent av våre titler selger mer enn ti eksemplarer og en forsvinnende liten prosentandel selger over 100 eksemplarer sier Larson.

Hun mener bokbransjeavtalen er så viktig fordi den sikrer tilgjengeligheten av norske bøker over hele landet gjennom bokhandlernes lager- og skaffeplikt av norske bøker i utgivelsesåret pluss neste kalenderår – til fast og lik pris.

– Dermed kan du gå inn i en hvilken som helst fullassortert bokhandel i hele landet og finne alt som er gitt ut av norsk lyrikk de siste to årene sier Larsson.

Dyre bøker?

– Er norske bøker for dyre?

– Enkelte bøker er for dyre. Bokhandlerne sender da også signaler til forlagene om at det finnes grenser for hvor høyt bøkene kan prises svarer Larsson. Hun er ikke like sikker som Konkurransetilsynet på at prisene nødvendigvis ville gå ned om prisen ble sluppet fri.

– Dessuten har vi muligheten til å konkurrere om pris etter at de to årene med fastpris på en ny bok har gått. Bøker er ikke ferskvare og for de titlene som er eldre enn to år eksisterer det i praksis konkurranse i dag sier Larsson.

Hun synes ikke noe om at Bokklubbene skal kunne selge nye bøker med 25 prosent rabatt og kunne dele ut gratisbøker.

– Vi må kunne drive butikk på samme vilkår. Hvorfor skal folk kjøpe «Halvbroren» til fast pris hos oss når de kan få den som gratisbok hos Bokklubbene spør Larsson.

Liten og selvstendig

Anne Borge driver en sjelden fugl innenfor norsk bokbransje. Bokstua på Bislett er ikke tilsluttet noen stor kjede og står fullstendig på egne bein.

– Jeg vil bestemme selv. Vi har drevet i 18 år og det går veldig fint sier Borge.

Hun har ingen mulighet til å konkurrere med de store bokhandlene i utvalg men lever godt på å ha funnet seg sin nisje som fagbokhandel.

– Jeg er utdannet førskolelærer og vi har spesialisert oss på litteratur om barns vekst og utvikling. Der sitter vi på fagkunnskap få andre kan tilby sier Borge.

Konkurransetilsynet har i sin rapport om bokbransjen pekt på at bokhandlernes monopol på salg av skolebøker fører til at det skjer en inntektsoverføring fra skoleelever til distriktsbokhandlene og at det i praksis er norske skoleelever og kommuner som holder distriktsbokhandlene oppe. Bokstua selger ikke skolebøker til grunn- og videregående skole men har altså en sikker inntektskilde i førskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Ingen paller

– Men i tillegg til fagbøkene er jeg veldig opptatt av den smale litteraturen. Jeg er ikke interessert i å ha stabler med krim og dronningbøker her til julesalget men velger selv hvilke bøker jeg vil profilere ut fra egen smak og interesse sier Borge.

Siden Bokstua ikke er en fullassortert bokhandel er Borge fri til å velge bøkene hun tar inn. Til gjengjeld får hun ikke like store rabatter som bokhandlene som bestiller pallevis av bestselgerne.

Borge mener norske bøker helt klart er for dyre men at det er forlagenes ansvar. Hun tror frie priser ville presset bokhandlerne til å sette ned prisen men tror det ville fremmet bestselgerne på bekostning av den smalere litteraturen.

– Til sammen ville det blitt det kulturmessig fattigere Norge sier Borge.

Mer fra Dagsavisen