Bøker

«Utenom sesongen»: Tor Edvin Dahl: En mester i krimfaget

I vår fikk Tor Edvin Dahl Riverton-klubbens ærespris for sine mange kriminalromaner. At han kvitterer med en av høsten beste eksemplarer av arten var likevel mer enn man kunne forlange.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

Roman

Tor Edvin Dahl

«Utenom sesongen»

Cappelen Damm

Selv har jeg lest kriminalromaner siden jeg fikk lov til å låne voksne bøker på biblioteket, på begynnelsen på 70-tallet. Det er en liten evighet siden. En av dem som begynte å skrive krimromaner samtidig var David Torjussen, som fikk Riverton-prisen for «Etterforskning pågår» i 1973. Det var aldri noen stor hemmelighet at Torjussen var et pseudonym for Tor Edvin Dahl. Torjussen forsvant ut av bildet på 80-tallet, men Dahl har fortsatt å gi ut kriminalromaner under sitt virkelige navn med ujevne mellomrom.

I «Utenom sesongen» møter vi Frank Wickstrøm, en middelaldrende profesjonell modellbygger, som for det meste bor og jobber i ei hytte langt borte fra folk flest. Kona er leder i en internasjonal næringslivsorganisasjon i Oslo. De møtes bare et par ganger i måneden. Han synes de har det fint sånn.

En morgen får han lensmannen på døra, som vil ha med seg bilen hans inn til undersøkelse i forbindelse med en påkjørsel dagen før. To dager etter ringer han til lensmannskontoret for å høre når han kan få den igjen. Men de har aldri hentet noen bil. Det har ikke vært noen påkjørsel. De ekte lensmannen er ikke engang en mann.

###

Nå utvikler dette seg sakte, men usikkert til langt mer enn et simpelt biltyveri. Etter et par uker har Frank fått leiebil. Han oppsøker kona på et arrangement for jobben hennes i Oslo, og oppdager den falske lensmannen som en av de tilstedeværende. Han forsvinner i mengden, hun hevder at hun vet ikke hvem han kan ha vært. Hennes ansatte vet imidlertid godt hvem han er. Da kan man tenke seg. Angsten velter opp i modellbyggeren, som om han allerede var i den største fysiske fare.

Frank hadde fortalt den falske lensmannen om den spesielle boformen han og kona har valgt. – Er det særlig klokt da, spurte mannen, tilsynelatende uskyldig. Dette utvikler seg videre til et intenst psykologisk drama. Beskrivelsen av redselen, hatet, usikkerheten, og tvilen er inntrengende. Psykopatisk mentalitet trenger ikke å førte til rituelle massedrap for å være skremmende. Galskapen i kjærlighet og begjær er lettere å kjenne igjen, for de fleste.

Siden Tor Edvin Dahl altså fikk enda en gyllen revolver fra Rivertonklubben, kan vi avsløre at det er en pistol involvert her også, men «Utenom sesongen» er likevel et stykke unna den vanlige kriminalromanen. Dramaet ligger på et mer sørgelig kjent plan, i uvissheten om hvor godt man kan stole på sine nærmeste.

Personene i fortellingen kommer klart og tydelig fram. Dialogene er gode, med en framdrift som skaper spenning i seg selv. I tillegg oppstår det en latent spenning i forholdet mellom Frank og den ekte lensmannen, som setter en spiss på stemningen. «Utenom sesongen», en referanse til jaktbegreper slik det brukes i handlingen her, er sesongens beste norske krimroman.