Bøker

Ubehagelig telttur

Birger Emanuelsen knuser idyllen i sin nye roman «Jeg skal beskytte deg».

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Birger Emanuelsen

«Jeg skal beskytte deg»

Tiden

Far og sønn på skogstur er en sentral, spennende og svært ubehagelig del av denne romanen om læreren Jon og hans femårige sønn Andreas. Forholdet deres settes inn i et større bilde om vold og terror. Jon er en mann med problemer. Allerede fra de første setningene i romanen antydes en nesten manisk opptatthet av verdens grusomhet. Det er nettopp skjedd et terroranslag i Paris, og Jon klarer ikke å løsrive seg fra bildene og nyhetsstrømmen som fyller skjermen hans.

Jon har en fortid fra Zimbabwe, der han jobbet for Leger uten grenser. Gjennom store deler av romanen veksler fokus mellom dramatikken i Zimbabwe og nåtidssituasjonen i Norge. De sterke inntrykkene fra Afrika lever i ham, og forsterkes av terrorhendelsene i Norge og Europa. Jon føler at verden er i dramatisk endring, og blir monomant opptatt av hvordan han kan beskytte og forberede sønnen Andreas på at livet er farlig.

Han strever også med å mestre et sinne som plutselig kan flamme opp, et sinne han er redd for å miste kontrollen over spesielt i nærvær av sønnen. På sidelinja finnes Vilje, den hardt arbeidende kona til Jon, hun som med bekymring og uro betrakter mannen som slukes av mørke tanker.

Birger Emanuelsen skriver lett og nøkternt, i korte, presise avsnitt. De store spørsmålene bakes inn i en fortelling som tiltar i spenning og intensitet. Det er når Jon bestemmer seg for å ta med den femårige sønnen på telttur at spenningen i romanen stiger til krimnivå.

Den siste halvdelen av boka, før slutten, er et mesterstykke i lavmælt, tilbakeholdt spenning. Jon vil utsette sønnen for utfordringer og påkjenninger, vil sette ham på prøve. Han skal hjelpe seg selv, overvinne frykten. Det vil herde ham, mener faren Jon, som selv slet med mye frykt og engstelse som barn. Birger Emanuelsen klarer å skape stor usikkerhet om Jons tilregnelighet og hans evne til sinnekontroll, og tegner opp et par situasjoner i fortellingen som forsterker dette inntrykket.

###

Det blir etter hvert noe krypende uhyggelig over denne teltturen. Men den er ikke helt uten lyse sider. Det viser seg at den Andreas ved flere tilfeller klarer å overvinne både redsel og uvilje. Sånn sett klarer forfatteren Birger Emanuelsen å by på noen svært utfordrende synspunkter på vedtatte regler for moderne barneoppdragelse.

Jon mener at barn i mye sterkere grad må utsettes for påkjenninger, forutsatt at man klarer å skape trygghet i bunnen. Karakteren og fortelleren Jon framstår imidlertid ikke som noen bunnsolid farsskikkelse, men snarere som en ganske skjelven og delvis manisk type. Ikke bare strever han med å mestre sinnet sitt, men han gråter også uhemmet og plutselig ved flere tilfeller. En svært sammensatt karakter. Birger Emanuelsen viser fram vår menneskelige hjelpeløshet og sårbarhet, den blir paradoksalt nok plagsomt tydelig når vi skal finne beskyttelse for avkommet. Forfatteren har skrevet en utfordrende og intenst spennende roman. Svakheten er en avslutning som oppleves uavklart og abrupt.