Bøker

Tredje thriller fra Oslo

Egentlig hadde Mahmona Khan tenkt å skrive én ungdomsbok om en jentegjeng fra Groruddalen. Men nå kommer den tredje, skrevet i Frøken Detektivs ånd.

– Det startet med fire jenter fra Groruddalen, og et ønske om å skrive om skammen og fortielsen rundt voldtekt i det norsk-pakistanske miljøet. At det skulle ende som en hel bokserie, hadde jeg aldri forestilt meg da jeg ga ut ungdomsdebutboka mi «Skitten snø» for fire år siden, sier Mahmona Khan til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Strikker Groruddalens sjel

Stigende spenning

Den tredje av de fire planlagte ungdomsbøkene, etter «Skitten snø» og «Fra Oslo til Lahore», er ute nå. Den heter «Når du minst venter det», og handler den tredje av de fire venninnene som kaller seg «masalagirls». Tre av dem har pakistanske foreldre, den fjerde er datter av en norsk alenemor, og heter Charlotte.

I «Når du minst venter det» er Charlotte tilbake i Oslo etter et opphold i Stavanger, jobber på kafé og gjør det godt. Helt til hun begynner å motta skremmende pakker og mystiske blomsterbuketter uten avsender – og etter hvert finner seg selv innesperret i en bil som henger etter to hjul utenfor kaia ved Akershus festning, døden nær.

– Det er veldig givende å skrive for ungdom. Om du når inn, er du med på å sette kurs for dem. Gi nye perspektiver, bidra til refleksjon. Men du må levere litt på deres premisser. I ungdomsbøker må det skje noe. Med en gang det står for stille, begynner unge lesere å kjede seg. Stigende spenning er nødvendig for å fange en generasjon lesere som er oppvokst med YouTube, sier Khan.

LES OGSÅ: Venninnegjeng i knipe

Frøken Detektiv

Hovedinspirasjonen er imidlertid langt eldre enn YouTube:

– Da jeg vokste opp, var jeg fascinert av Frøken Detektiv. Det er sjangeren jeg følger. I den ligger det en del forventninger. Det må ligge et mysterium i bunnen, et som kan løses

Dermed roter de fire grorudjentene, som egentlig har rukket å bli unge kvinner, seg opp i en sak som skal vise seg å handle om ekte kriminalitet, til og med av det voldelige slaget. Samtidig sliter de med hver sine problemer på hjemmebane, med foreldre og kjærester og konfliktene dem imellom.

– Da jeg skrev «Skitten snø», hvor hovedpersonen blir voldtatt, fikk jeg reaksjoner fra det pakistanske miljøet på hvorfor overgrepsmannen var pakistaner. Andre lurer på om jeg ser det pakistanske miljøet som spesielt kriminelt. Men jeg ser det ikke sånn. Jeg tenker at jeg skriver om norske jenter, selv om det har pakistanske foreldre. Det er veldig viktig. Jeg skriver ikke om «det flerkulturelle», men om mennesker. Samtidig prøver jeg å vise fram ulike mannstyper også i det pakistanske miljøet. Brødre, fedre, onkler, som alle er veldig forskjellige. En av jentene, Sumera, har en far som er et eksempel til etterfølgelse. Han gir henne frihet jeg skule ønske flere turte å gi døtrene sine, sier Khan.

LES OGSÅ: Første roman på drabantby-norsk

Boktrailer

«Når du minst venter det» lanseres med en proff boktrailer, altså reklamefilm, denne uka.

– Inngangen til bøker kan åpnes fra mange sider, også den visuelle. Både forlagene og forfatterne selv må tørre å satse for å gjøre bøkene synlige. I Norge har man hatt en tendens til å snakke ned bestselgende serier, og tenkt at de liksom ikke er «ordentlig litteratur». Men for veldig mange barn og ungdommer så er det nettopp disse bøkene som gir dem lyst til å lese.

Der er Mahmona Khans bøker et godt eksempel, etter flere år på bibliotekenes utlånstopp for ungdomsbøker.

– Jeg var egentlig ferdig med de fire jentene etter «Skitten snø». Ble nesten litt irritert da leserne hele tida spurte meg om hva som skjedde etterpå. Men da en sjenert jente som ikke engang turde si navnet sitt ringte hjem til meg for å spørre, forsto jeg at jeg måtte skrive flere bøker. Så nå er planen fire totalt, en for hver av de fire jentene. Den fjerde og siste boka skal handle om tvangsgifting. Planen er at den skal komme om to år, sier Khan.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen