Annonse

Tranströmer er rørt og glad

Nobelprisen i litteratur for 2011 går til svenske Tomas Tranströmer.

Annonse
Bøker

I begrunnelsen heter det blant annet at Tranströmer «i fortettede, gjennomlyste bilder gir oss ny tilgang til det virkelige».

– Tranströmer har vært i bildet lenge, og han har vært nominert i mange år på rad. Han er en av verdens største poeter, sier sekretær for Svenska Akademien, Peter Englund.

Tranströmer ble i 1990 rammet av slag, og han har siden hatt talevansker.

Hans kone Monica Tranströmer sier til TT at det er mange ulike følelser som ble vekket da han fikk vite at han har vunnet.

– Han trodde ikke at han skulle få oppleve dette, sier hun til TT.

Jubel

Akademiens sekretær visste trolig at mange ville bli overrasket da han leste opp Tranströmers navn noen sekunder over klokken 13 torsdag.

Kunngjøringen ble møtt av stor jubel, også i Gyldendal Norsk Forlag, som utgir bøkene hans i Norge. Verkene hans er gjendiktet av poeten Jan Erik Vold, som også en nær bekjent av Tranströmer.

– Dette er flott! Vi er strålende glade, sier forlegger Janneken Øverland til NTB.

– Tranströmer er en av dem som har stått på listen lenge. Dette er modig av svenskene.

Fornøyd forlag

Det er 55. gang at en av forlagets forfattere vinner litteraturprisen. Også fjorårets vinner Mario Vargas Llosa blir utgitt av Gyldendal.

Redaktør Oddvar Aurstad i Gyldendal mener at årets vinner ville fått prisen for lengst hvis det ikke var for at han var svensk.

– Dette er fantastisk gledelig. Han har et internasjonalt ry som få andre poeter har i dag, sier Aurstad.

Spiste lunsj

Tranströmer selv fikk ifølge Englund beskjeden like før klokka 13 torsdag. Da spiste han lunsj sammen med sin kone Monica.

– Da var det ingen som ringte, og vi tenkte «Så skjønt, da ble det ikke noe i år heller!», sier Monica Tranströmer til pressefolk som samlet seg i parets leilighet torsdag.

– Så ringte Peter Englund tre minutter på ett. Vi ble veldig overrasket, forteller hun.

Også parets naboer dukket opp for å gratulere prisvinneren. Og fra statsminister Fredrik Reinfeldt kom det en skriftlig gratulasjon.

– Jeg er glad og stolt over at Tomas Tranströmer er blitt tildelt Nobelprisen i litteratur. Jeg vet at mange har håpet på dette lenge, skriver han.

Ikke siden 1974

Sju svensker har tidligere mottatt litteraturprisen. Sist gang var i 1974 da Eyvind Johnson og Harry Martinson delte prisen.

I 1990 fikk Tranströmer Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen «För levende och döda».

Nobelprisen i litteratur regnes som den viktigste litteraturutmerkelsen i verden. Prisen innebærer en pengegave på 10 millioner svenske kroner, som deles ut i Stockholm på Nobeldagen den 10. desember.

De to foregående årene har Svenska Akademien delt ut prisen til peruanske Mario Vargas Llosa og tyske Herta Müller. (©NTB)

Les intervju med Tomas Tranströmer i Dagsavisen i 2009.

Annonse