Bøker

Tips til årets Mammut-jakt

Dagsavisen gir deg tipsene om hvilke bøker du bør gå for på årets Mammutsalg.

To av Dagsavisens anmeldere gir deg anbefalingene og forklarer hvorfor.

Vigdis Hjorth

«Et norsk hus» - roman

En kunstner føler seg invadert av de polske leieboerne sine, i en roman som er like morsom som den er skarp, på typisk Hjorthsk vis. En fin introduksjon til alle som ikke har lest henne før.

Cecilie Enger

«Mors gaver» - roman

En stillferdig hyllest av det ofte usynlige arbeidet med å tenke ut, kjøpe og lage gavene som binder folk sammen, en jobb det i de fleste familier er mor som står for. Dessuten et vakkert morsportrett, og indirekte et bilde av norsk velstandsutvikling gjennom flere tiår.

Rune Christiansen

«Ensomheten i Lydia Enemanns liv» - roman

Å oppsummere handlingen i denne romanen er ikke så interessant. Det er stemningen som sitter igjen, år etter lesningen. Et stille og arbeidssomt kvinne- og yrkesliv, nydelig og hverdagspoetisk skildret uten at teksten er vanskelig eller tungt tilgjengelig.

Muriel Spark

«Frøken Jean Brodies beste alder» - roman

Denne klassikeren om en lærerinnes grep om sine elever på en pikekjole i Edinburgh er fra 1961. Men like intelligent og morsom 55 år senere, ikke minst takket være Merete Alfsens elegante oversettelse fra engelsk.

Jeanette Winterson

«Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?» - roman

En rystende selvbiografisk fortelling om oppveksten som lesbisk i en strengt religiøs familie. Det handler om klasseforskjeller, om kjærlighet, og ikke så rent lite om litteraturens livreddende kraft.

Siri Hustvedt

«Denne flammende verden» - roman

Rasende feministisk oppgjør med den patriarkalske kunstverdenen. Som alltid når Hustvedt skriver: sprenglærd og interessevekkende, med dyp innsikt i mellommmenneskelige relasjoner, kommunikasjonsmønster og følelser.

Marte Michelet

«Den største forbrytelsen» - sakprosa

I en tid der til og med landets såkalte integreringsminister ikke nøler et sekund med å stille «oss nordmenn» opp mot innvandrere og flyktninger og andre såkalte «lykkejegere», er Michelets rystende skildringer av hvorfor og hvordan det norske holocaust kunne skje grøssende aktuelle.

Åsne Seierstad

«En av oss» - sakprosa

I Norge var mottakelsen av Seierstads 22. juli-bok blandet og til dels lunken, men i USA havnet den nylig på flere lister av årets beste bøker, inkludert prestisjetunge New York Times. Les og vurder selv.

Mads Gilbert

«Natt i Gaza» - sakprosa

Grufull øyenvitnedokumentasjon av israelernes stadige angrep på palestinske Gaza, fortalt med stor kjærlighet til det palestinske folk. At Israel siden har prøvd å nekte Gilbert ny innreise i Palestina, er sannhetsbevis i seg selv. GESS

Gerd Elin Stava Sandve

Siri Helle

«Handle rett – lure val i ein matbransje full av juks» - sakprosa

En av de mest interessante matspaltene finner man i Dag og Tid, der agronom og journalist Siri Helle vurderer konkrete matprodukter og reflekterer rundt ressursbruk, jordbruk, forbruk, matkultur – og ikke minst, smak. Slik blir det personlige måltidet politisk. I mammuthaugen av kokebøker du aldri vil bruke er dette en bok som gir tankeføde. Den er verd å ha i hylla for ordspillene alene: «Tørrprat om pølsevev!»

Martin Kellerman

«Rocky facer demonene» - tegneserie

Som litterært prosjekt er dette noe av det mest interessante som skjer i skandinavisk litteratur: Martin Kellerman tegner sitt liv, som funny animals, hittil i 29 bind! Denne samlingen fra 2013 er et høydepunkt. Den tar for seg et samlivsbrudd, og har et annet alvor og et større mørke bak vittighetene. Utgitt i et fint format, med forord av Karl Ove Knausgård. BEP

Marthe Amanda Vannebo/Åge Aleksandersen

«Hjemløs» - biografi

Noe av poenget med Mammut er jo å sikre seg de fine bøkene som ikke vil komme i pocket, før de forsvinner. Dette er en av de beste bøkene om norsk rock jeg har sett. Skredet av bøker om norsk rock som har fulgt etter denne kom i 2013, bare understreker styrken i det personlige blikket som den unge fotojournalisten Marthe Vannebo retter mot Åge Aleksandersen og Sambandet på turne.

Bernt Erik Pedersen

Mer fra Dagsavisen