Bøker

«Til kvinner er vi født»

Fredag kommer dikteren Amalie Kasin Lerstang til å trekke lua over øra og bli med i 8. mars-toget i Oslo. Etterpå leser hun opp dikt fra sin nye antologi om kvinnekamp og kvinneliv.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal lese opp på det arrangementet på Kulturhuset. Det må i alle fall bli noen kampdikt. Kanskje noe av Märta Tikkanen, sier Amalie Kasin Lerstang, som ellers burde ha mer enn nok dikt å ta av, nå som hun har samlet og redigert over 100 dikt om kvinnekamp og kvinnelige erfaringer. «En eller to eller hundrevis av søstre», er tittelen på antologien, hentet fra et Gro Dahle-dikt, som er med i samlingen. Det er også dikt av litterære storheter så vidt ulike som Märta Tikkanen, Sigrid Undset, Emily Dickinson og Inger Hagerup, men som aller sier noe essensielt om kvinners liv og erfaringer, mener diktredaktøren. Og om kvinnekamp, som i Hagerups klassiske dikt fra 1947:

«Til kvinner er vi født. Det lå en gang forbannelse og angst i disse ord: Med smerte skal du føde dine barn og evig tjene mannen her på jord».

Det er flere klassikere fra 1900-tallet med her, men for øvrig er samlingens eldste dikt fra år 600 (greske Saphos` «Fragment 1. Til Aphrodite»). Det nesteldste er Camilla Colletts «Ewa i Paris» fra 1872: De aller nyeste er hittil upubliserte dikt fra 2018, av Muna Jibril.

– Jeg har stått fritt, og forsøkt å gi antologien bredde, både med hensyn til tema, form, tida diktet er skrevet i, og hvor i verden det er skrevet, sier Lerstang til Dagsavisen.

– Noen av diktene er tydelige kampdikt. Andre er mer ambivalente, og basert på erfaringer som vi gjerne tenker på som spesifikt kvinnelige. Som abort, voldelige ektemenn, fødsler og det å være mor. Det er interessant å se hvor mye diktning som dreier seg om de samme temaene gjennom ulike tider. Som abort, sier hun.

Tuvensenteret

Amalie Kasin Lerstang selv er nok mest kjent for sitt poetiske portrett av hjembyen Notodden i Telemark. Industrihistorien der er sterkt til stede i diktsamlingen «Vårs» som hun utga i fjor. Der er det klare referanser til byens grunnlegger, industrigründer Sam Eyde, til byens arbeidende kvinner og menn, og til og med til byens lokale kjøpesenter Tuven.

– Tuvensenteret har fått altfor liten plass i norsk litteratur hittil, spøker Lerstang, som akkurat i år helst skulle gått i 8. mars-toget hjemme på Notodden.

– Det er stas å delta i markeringen i Oslo, men på Notodden går det første 8. mars-toget på flere tiår, sier poeten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Abortdebatten

Kanskje har vinterens abortdebatt virker mobiliserende også på Notodden. Lerstang, som har flyttet tilbake til hjembyen etter noen år i Oslo, var i alle fall en av dem som før jul demonstrerte mot regjeringens nye abortpolitikk. Som det heter i antologiens forord: «Under arbeidet med denne antologien har folk her hjemme igjen sett seg nødt til å trekke lua over øra, dytte barnevogner og tunge plakater gjennom vinterkulda for å protestere mot at kvinnekroppen blir brukt som forhandlingskort av mennesker som ønsker å beholde regjeringsmakt», skriver Lerstang, og tenker på statsminister Erna Solbergs lokkemiddel for å få med KrF inn i regjering: Endringer i abortloven, etter at den har ligget fast i over 40 år.

Viktig poesi

Men det er ikke Erna Solberg eller KrF som har inspirert Lerstang og forlaget til å gi ut en hel antologi med dikt skrevet av kvinner, om kvinner. Den begynte hun å jobbe med i fjor høst, en god stund før KrF tok sitt veivalg. Derimot er boka godt timet inn mot årets kvinnedag den 8. mars.

– Poesien og skjønnlitteraturen har alltid vært en levende og viktig del av kvinnekampen, mener Lerstang.

– Du har alt fra kvinners egne fortellinger, som har virket bevisstgjørende, til kampsanger og taler fra en skurrende mikrofon. Noen av diktene er tydelige laget for å mobilisere. Men andre, mer stillferdige dikt, kan virke på akkurat samme måten som de mer «kvinner, foren eder»-aktige diktene, tror Lerstang, som oppdaget flere nye forfatterskap i arbeidet med boka. Som mexicanske Rosario Castellanos (1925–1974).

– Jeg er helt nyforelska i hennes dikt, og skulle gjerne hatt med alle, erklærer Lerstang.

Bokliste 8. mars

«Abortkamp-maktkamp»

SAKPROSA

Susanne Kaluza (Red.)

«Abortkamp-maktkamp»

Res Publica

Ulike tekster til forsvar for abortloven, fra ulike bidrags­ytere som Ellen Arnstad, Hanne Sigbjørnsen, Ida Jackson og Sandra Bruflot.

###

SAKPROSA

Isabelle Ringnes,

Marie Louise Sunde

«Hvem spanderer»

Gyldendal

Forfatterne deler av egne erfaringer og intervjuer toppledere om ubevisst diskriminering, kjønnsstereotypier og hvordan man kan få en mer kjønns­balansert arbeidsplass.

###

SAKPROSA

Lilla Sølhusvik

«Fordi det er verdt det. Kvinners vei mot toppen av næringslivet»

Cappelen Damm

NRK-journalisten Lilla Sølhusvik presenterer åtte kvinnelige toppledere i næringslivet, og drøfter samtidig hva det kan skyldes at det er så få av dem, og hvilke særlige utfordringer det byr på å lede store konserner og samtidig ofte måtte forholde seg til et usynlig glasstak.

###

SAKPROSA
Marta Breen
«Om muser og menn»
Spartacus
Breen skriver med utgangspunkt i seg selv historien om kvinner i offentligheten og den evige kampen for å skaffe seg et rom, om kvinnene som har gått foran og om menn som Ingmar Bergman og Bjørn Afzelius.


JUBILEUMSBOK
«#MinHverdagskamp
– 30 år med minoritetskvinners likestillingskamp og deres reise gjennom integreringslabyrinten».
MiRA-senteret markerer minoritetskvinnene som gjennom 30 år har kjempet en egen likestillingskamp.

TIDSSKRIFT
Hanne Linn Skogvang  (red.)
«Fett nr. 1 2019»

Tema for årets første nummer av Fett er penger. Lansering på Røverstaden 7. mars.

Mer fra Dagsavisen