Bøker

Tegnet seg til Bragepris

For første gang vinner en tegneseriebiografi Brageprisen. Steffen Kvernelands «Munch» mottar prisen i jubileumsåret for Munch, og året da debatten om fiksjon og virkelighet har herjet.

- Man må velge mellom dokumentar og fiksjon. Ellers ender man opp med en uetterrettelig smørje som «Kon-Tiki»-filmen. Det er en måte å behandle virkeligheten på som står langt fra meg. Har du så stort behov for å forandre på virkeligheten må du heller lage fiksjon. Der er jeg konservativ, sa Steffen Kverneland til Dagsavisen i forbindelse med lanseringen av hans noe utradisjonelle Munch-biografi, som i går ble hedret med Brageprisen for sakprosa.

Brageprisen deles ut hvert år av stiftelsen Den norske Bokprisen, med Forleggerforeningen som sekretariat.

I intervjuet med Dagsavisen i vår fortalte Kverneland at han ikke hadde tenkt på Brageprisen som en mulighet en gang. Da han ble nominert uttalte han at det kom som lyn fra klar himmel.

Da Kverneland så til slutt fikk prisen i går, takket han juryen for at de i det hele tatt hadde vurdert å nominere en tegneseriebok i «tungvektsklassen sakprosa», skriver Dagbladet.

- Også vil jeg takke kona mi, som har vært en streng kritiker, for hun er ikke tegneserienerd, så hun har vært helt nådeløs, sa Kverneland i takketalen.

Frekt og freidig

Så ble altså Kverneland den første som ble belønnet med Brageprisen for et tegneserieverk noensinne. Og i juryens begrunnelse heter det:

«Her finnes treffende overdrivelser og sylskarp ironi både i bilder og tekst. Frekt og freidig trekker Steffen Kverneland Edvard Munch ned på gateplan og inn i livets trivialiteter - og nettopp derfor får vi øye på den biografertes - og biografens - storhet.»

Kverneland har uttalt til Dagbladet at han har brukt «sjukt lang tid» på biografien, nemlig sju-åtte år.

«Munch» er en utvidet og omarbeidet utgave av Munch-biografien som ble publisert i Kverneland og Lars Fiskes samarbeids­prosjekt «Kanon».

Virkelighet og fiksjon

Bokhøsten har vært preget av debatt om virkelighet og fiksjon, og årets nominasjoner til Brageprisen har vært omdiskuterte. At Dag Solstad ble nominert i kategorien Skjønnlitteratur har skapt debatt, da det har vært innvendt at romanen hans bryter med sjangeren. Prisen glapp imidlertid for Solstad i går. Det ble Ruth Lillegraven som vant prisen for diktverket «Urd».

Kverneland er imidlertid kompromissløs når det gjelder å blande fiksjon og virkelighet. Han bruker kun autentiske Munch-sitater i biografien, og har gjennomgått et omfattende kildearbeid.

- Ikke et eneste ord har jeg funnet på selv, forsikret han overfor Dagsavisen i vår.

Kverneland skriver i sitt «manifest» i starten av boka om hvordan han er lei av biografier som følger mennesket fra fødsel til død, og som er skrevet med en diktet innlevelse basert på omskrevne kilder.

Overrasket

At Kvernelands tegneseriebiografi ble nominert til Brageprisen for sakprosa, overrasket professor i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge, som sitter i sakprosautvalget til Kulturrådet.

- Den ble ikke sendt inn til sakprosautvalget, men de har tydeligvis funnet ut at den kan nomineres under sakprosa likevel. At de nominerer denne tenker jeg er et forsøk på å gjøre noe nytt, sier han.

Berge har tidligere år ment at Bragenominasjonene innen sakprosa har vært for smale.

- Det er vanskelig å nominere sakprosa, fordi det er så mye ulikt. Det kan variere mellom biografier, bøker skrevet på oppdrag fra ulike institusjoner eller essayistikk. Det er et stort felt. Men i år synes jeg de nominerte har vært gode valg, og at de dekker sjangerbredden, selv om det kanskje hadde vært forventet å se noen av biografiene som er utgitt i forbindelse med stemmerettsjubileet. Og personlig savnet jeg også Åsne Seierstads «En av oss», sier Berge.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Dette er vinnerne:

n Skjønnlitteratur:

Ruth Lillegraven

«Urd»

Tiden forlag

n Sakprosa:

Steffen Kverneland «Munch»

No Comprendo Press

n Barne- og ungdomsbøker:

Brynnjulf Jung Tjønn

«Så vakker du er»

Cappelen Damm

n Åpen klasse:

Faktabøker for voksne:

Yann de Caprona

«Norsk etymologisk ordbok»

Kagge forlag

n Hedersprisen 2013:

Folkebibliotekene

Kilde: Brageprisen

Mer fra Dagsavisen