Kultur

Stødig pingle

Greg Heffley skal finne seg en date til skoleballet, men ender med å bli femte hjul på vogna.

Dagsavisen anmelder

Ungdomsbok

Skolegutten Greg er tilbake i den sjuende boka i serien «En pingles dagbok». En tankestrøm av en bokserie som har fått unge leselystne verden over til å sitte våkne hele natta. Tegningene, fortellerstilen og persongalleriet er for det meste det samme i det foregående bøkene.

Gregs onkel er blakk og må flytte inn på sofaen til familien Heffley. Dette er en pest og en plage helt til det viser seg at onkel Gary har en plan for å hjelpe Greg i å skaffe seg en date til valentinballet på skolen. Han har nemlig mye mer erfaring med damene:

«Han har vært gift fire ganger alt, så han er EKSPERT på forhold og damer og sånt.»

Dagbokformen gir rom for store sprang i historien og leserne får blant annet lese om Gregs minne fra før han ble født, dorullkrig på skolen, elevrådsvalg, barnepass for en liten vampyr og hvordan det er å være med far på jobb. Boken er lettlest og språket er lett, men godt. Selv om handlingen utspiller seg i USA, er det lett å relatere til norske forhold.

Jeff Kinney har funnet opp kruttet en gang og har ikke forsøkt å gjøre det på nytt. Man får det man forventer. Greg Heffley har holdt seg godt gjennom sju bøker, og skuffer heller ikke denne gangen. De som har fulgt ham en stund kan glede seg til nye sprell med kjente karakterer som Rodrick, Rowley og Manny. Som i de andre bøkene i serien er den sjuende boka av typen som foreldre vil kunne kose seg med etter at barna har lagt seg.