Bøker

Sterkt om rasisme

Brutalt aktuell ungdomsroman om våpen, politivold og rasisme i USA.

Dagsavisen anmelder

UNGDOMSBOK

Angie Thomas

«The Hate U Give»

Oversatt av Vibeke Saugestad

Gyldendal

Starr Carter er seksten år. Hun er svart, og bor i en belastet bydel i en ikke navngitt amerikansk storby. Foreldrene hennes har ambisjoner på hennes vegne, og sender henne derfor til den «hvite» skolen i en bedre bydel. Starr kjenner seg utenfor begge steder. Hjemme kan hun tas for å være «for hvit», på skolen blir hun automatisk representant for «dere svarte».

På en fest blir hun og barndomsvennen Khalil stoppet av politiet. Khalil er ubevæpnet, men den hvite politimannen føler seg likevel truet. Han skyter Khalil på stedet, mens Starr ser på. Fordi han solgte stoff, hevder politiet. Starr vet ikke hva som stemmer. Hun har aldri hørt om noe narkodealing. Vet bare at politiet skjøt kompisen hennes uten provokasjon, og at media etterpå framstiller ham som kriminell.

Starr er rystet, men velger først ikke å si noe til noen om det hun har opplevd. Æreskodeksen er sterk i bydelen, man sladrer ikke på andre. Og i den hvite verdenen media og skolen befinner seg i, har de jo allerede konkludert med at Khalil var nok en svart gangster. Siden endrer hun holdning. Men er en svart jentes vitnemål nok til å få en politimann dømt? Etter hvert forstår Starr at det må mer til. Hun blir aktivist. Fordi Black Lives Matter. Og fordi våpen og vold ikke er svaret.

«The Hate U Give» er med andre ord en politisk ungdomsroman, som avdekker amerikansk rase- og klassekamp. Den retter skarp kritikk mot rasismen i det amerikanske samfunnet generelt, og i politi og rettsvesen spesielt. Viser med all tydelighet hvor urettferdig det er at hudfarge og oppvekstmiljø styrer nesten alle mulighetene dine i landet tuftet på en amerikansk drøm om at alle liksom stiller likt og kan jobbe seg oppover.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Romanen gir dessuten klok innsikt i følelsen av annerledeshet som oppstår når man dras mellom to miljøer, uten å passe helt inn i noen. Hverdagsrasismen slår mange veier, og gir folk mindre handlingsrom. De hvite ungdommene blir «kule» når de bruker slang. Starr blir «getto». Det vil hun ikke. Men hvor hører hun egentlig til? «The Hate U Give» er god på identitetskrisa som oppstår. I USA ble boka en enorm suksess, og skal nå bli film.

Originalen er skrevet på ulike sosiolekter, oversetter Vibeke Saugestad manøvrerer fint, og har heldigvis motstått fristelsen med å skrive «kul gangsta’norsk». En bonus for oss som var unge for minst tjue år siden, er dessuten et gjensyn med nittitallets ikoner, med Air Jordans og Salt’n’Pepa og Tupac, som nå er blitt retrokult for kidsa.