Marg & Bein-show i Oslo onsdag kveld. FOTO: CAPPELEN DAMM

Skalleknus og annen skrekk

Mørkt rom, skummel musikk, røyk og dødningeskaller. Alt er på plass når tre spenningsforfatterne inviterer til oslohistoriens første Marg & Bein-forestilling i kveld.

- Det er ingenting som skaper sånt engasjement som spenning og grøss. Det er en sitring i salen man ikke klarer å gjenskape med andre typer litteratur, sier Arne Svingen.

Han er en av de tre forfatterne bak skrekkbokserien Marg & Bein, som hittil teller 23 bøker. Siden første bind i serien kom for fem år siden, er bøkene kommet i et samlet opplag på 112.000 eksemplarer.

 

Bokforestilling

Parallelt med bokskrivingen, har de tre Marg & Bein-forfatterne Arne Svingen, Jon Ewo og Ingunn Aamodt turnert barneskoler land og strand rundt med en forestilling basert på bøkene. I kveld viser de showet i Oslo, for aller første gang.

- Vi leser utvalg fra bøkene, dramatiserer en del ved hjelp av unger fra salen, og passer vi så klart på å stoppe akkurat der det er som skumlest, for aller best effekt, sier Svingen.

 

Viktig merkedag

Som seg hør og bør, på halloween.

- Det blir godteri, konkurranser med premier og ekte halloween-stemning. Lokalet er mørklagt, vi spiller skummel musikk, og kjører på med stearinlys, røyk fra røykmaskin og andre skumle effekter. Halloween er en av årets viktigste dager for de som er barn i dag - de har stålkontroll på hvor mange dager det er igjen, fra tidlig i oktober.

 

Balltreknus

Han har skrevet en av denne høstens to nye bøker i Marg & Bein-serien, «Skalleknus». Dessuten bidratt til novellesamlingen «Korte grøss 2», sammen med Jon Ewo og Ingunn Aamodt.

- «Skalleknus» handler om to gutter som bryter seg inn i den lokale motorsykkelgjengens lokale for å stjele et trofe, som bevis på at de er tøffe. De tror at gjengen er bortreiste denne helgen, men tar feil. Er det en død person de ser? I hvert fall står et balltre sentralt i handlingen. Tittelen har noe med det å gjøre. Det er viktig med en fengende tittel, særlig for gutter, sier Svingen.

 

Utfordre grenser

Så langt har 17.000 fjerde- til åttendeklassinger sett Marg & Bein-forestillingen.

- Barn elsker å skremmes litt. Det er en fin måte å utfordre grensene på, å leve seg inn i noe som er veldig fjernt fra virkeligheten, med full mulighet for å lukke igjen boka om det blir for skummelt. Åtti prosent av elevene vi spør, svarer spenning når vi spør dem hva de liker best å lese. Så de blir utrolig engasjerte når vi tilbyr akkurat det.

 

Mareritt

Og av å lese bøkene selv:

- «Jeg fikk mareritt av den boka», sier de. Og det er et kompliment, altså, en måte å skryte av boka på. Det er bare vi voksne som tenker på mareritt som noe fælt, barna tar det som et kvalitetstegn. Generelt er det rart av voksne er så opptatt av at barn helst skal lese noe trygt og oppbyggelig. De selv leser jo krim. Klart barn også ønsker seg noe spennende da, sier Svingen.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no