Så var de bare elleve igjen... av atten.

Så ble det bekreftet: To får Nobels litteraturpris i år

Svenska Akademien vil i år dele ut to litteraturpriser som erstatning for at det i 2018 ikke ble delt ut pris, opplyser Nobelstiftelsen.

– Det blir som vi hadde håpet på, to nobelpriser, sier Svenska Akademiens sekretær Anders Olsson til Dagens Nyheter.

Horace Engdahl må imidlertid forlate komiteen som avgjør hvem som får litteraturprisen, sier Nobelstiftelsens presseansvarlige Mikael Östlund til Svenska Dagbladet.

Engdahl ble innvalgt i Svenska Akademien i 1997 og var fra 1999 til 2009 fast sekretær og den som årlig kunngjorde hvem som fikk den gjeve litteraturprisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny komité

Nå skal det innføres en ny ordning for Nobelkomiteen ved at det hentes inn fem uavhengige medlemmer. Komiteens medlemmer som kan knyttes til «de foregående års hendelser» må ut, noe som rammer Engdahl.

– For å oppnå enighet, innså også Horace Engdahl at dette var nødvendig, sier Anders Olsson.

Endringene gjelder imidlertid bare i to år, og etter den tid kan Engdahl returnere til komiteen.

På spørsmål om det var enighet i Nobelstiftelsens styre om tirsdagens beslutning, er Olsson noe vag.

– Enige og enige, det har vært mange ulike meninger, men det er veldig bra at vi har kommet fram til et resultat etter så lang tid. Nå kan vi jobbe for prisen i fred og ro, sier han til Dagens Nyheter.

Les også: Den svenske kulturprofilen tiltales for to voldtekter

Veldig merkelig

Nobelstiftelsen mener at Akademien på tilstrekkelig vis har ryddet opp etter krisen som har preget institusjonen det siste året. Litteraturkritiker og bokansvarlig i norske Morgenbladet, Bernhard Ellefsen, er ikke enig.

– Veldig, veldig merkelig. En utrolig underlig beslutning, men samtidig ventet, sier han.

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.

Dette viste seg å være Jean-Claude Arnault, som senere ble dømt for voldtekt. Arnault er gift med poeten Katarina Frostenson, som inntil nylig var medlem av Akademien.

Les også: De deler ut Nobelprisen i litteratur, men nå rakner det i Svenska Akademien

Lekket navn

I tillegg til overgrepsanklagene var Arnault også beskyldt for å ha lekket navnene på nobelprisvinnere før de var kunngjort. Horace Engdahl var imot å innlede gransking av anklagene.

Frostenson forlot Svenska Akademien i januar i år. Også institusjonens tidligere faste sekretær, litteraturprofessor Sara Danius, har trukket seg ut.

Sterke interne konflikter har preget Akademien i kjølvannet av anklagene mot Arnault, og Nobels litteraturpris ble derfor ikke delt ut i fjor. (NTB)

Les også: Bakgrunn: Dette er krisen i Svenska Akademien