Jan Kristoffer Dale

Pris for Arbeidsnever

Jan Kristoffer Dale er tildelt Tarjei Vesaas debutantpris for novellesamlingen «Arbeidsnever».

Tildelingen skjer lørdag, på årsmøtet til Den norske Forfatterforening. 

I juryens begrunnelse heter det at Dale er «ein forfattar som set jordnære blikk på vanlege menneskes livsituasjonar, relasjonar, framtidstankar forankra i fortidstankar, helse, arbeid, og mangel på arbeid; dei ufaglærte.»

I et intervju i Dagsavisen fortalte Jan Kristoffer Dale at han skriver arbeiderklasse­historier. 

Les hele intervjuet her: - Livet mitt er ikke skittent

– I norske romaner er det helst fortellinger fra middelklassen. Det kommer mange gode romaner ut av det, men veldig mye bøkene handler om er helt ugjenkjennelig for meg. Jeg har en helt annen type bakgrunn, uten fullført videregående, og med arbeidserfaring som ufaglært, sa Dale. 

Det som går igjen i novellene, er at de handler om folk som har falt igjennom, for­klarer prisvinneren: 

– De sitter litt fast i sitt eget liv. Mangler utdanning. I noen tilfeller familie. Taperne på skolen er jo ofte menn. Så baller det på seg. Man får kanskje jobb som ufaglært, men en jobb som ikke er så bra for helsa. Ikke så givende heller. Mangler man utdanning, er man nødt til å ta til takke. Si ja takk og tusen takk til alt ledelsen foreslår, uten å mukke, sa Dale.

Tarjei Vesaas debutantpris gis til fjorårets beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Prisen ble innstiftet med pengene Vesaas fikk da han vant Nordisk Råds litteraturpris. Forfatterforeningens litterære råd, som består av ni medlemmer, er prisjury. De velger vinneren utelukkende basert på litterære kvaliteter.