Nyheter

Påskekrim for de minste

Forfatter Bjørn F. Rørvik håper mesterdetektiven Purriot vil bli påskens store krimhelt. Han er bare én av flere litterære figurer som løser mysterier for barn denne påsken.

For mange er påske synonymt med krim og spenning. I år kan også de minste prøve seg på vanskelige gåter eller gjemme seg under dyna og lese de skrekkeligste historier. Blant annet kan man stifte bekjentskap med mesterdetektiven Purriot med bart, hatt og forstørrelsesglass i boka «Purriot og den usynlige mannen».

Purriot

- Jeg leste mye krim 
som barn, blant annet Agatha Christie. Akkurat navnet «Purriot» traff så bra at jeg og illustratør Ragnar Aalbu bestemte oss for å ta ham ut av et annet bokprosjekt for å bygge en egen historie og eget univers rundt ham, sier Rørvik til Dags­avisen.

Universet består av grønnsaker, frukt og dyr som er avhengige av hjelp fra den smarte purreløken med snurrebart. Purriot får nemlig store utfordringer når han og kona Paprika drar til Hurlumheia for å finne ut hvem som har overfalt Bestemor Blom og Per Sille. Det ser lenge ut til å være en umulig oppgave, men med hjelp av grundig observasjon og litt flaks i hobbyvalg klarer han å løse gåten.

Ny krimhelt

Rørvik håper det vil komme flere bøker om den smarte purreløken. Han er allerede i gang med andre bok i serien. Den planlegger han å ha på plass i bokhandlene til neste påske.

- Kanskje Purriot kan bli en ny påsketradisjon? Det er en bok foreldre kan lese for de minste barna og de litt eldre kan lese selv. Jeg syns påskekrim er en flott tradisjon, og jeg har prøvd å lage et ordentlig mysterium, men uten vold, blod og partering. Det syns jeg ikke var nødvendig, sier Rørvik.

Fireåring

Da han selv var barn, så han litt annerledes på det. Allerede som fireåring kunne han lese, og historiene om den originale «Poirot» leste han i førskolealder.

- Jeg hoppet rett fra «Knerten» til Hitchcock fordi jeg hadde en onkel og tante som ga meg både krim- og cowboybøker selv om jeg nok var litt for liten, sier Rørvik med et smil.

- Jeg tror det er viktig å gi barna noe å strekke seg etter, sier han.

Krim og spenning

Her er noen andre bøker som kan skape frykt og spenning blant de yngste i påskeferien:

Når Petter kommer bort fra mamma og pappa på tivoli, ender han opp i spøkelseshuset. Der møter han en mann med seks fingre som gir Petter valget mellom to dører ut av huset. På den andre siden av døren ender han opp i en grusom verden hvor menneskene drikker sitt eget blod og ikke er riktig satt sammen. Petter får ikke dra før han også ser ut som et monster. Boken er en del av grøsserserien «Svingens mørke verden». Andre titler så langt i serien er «Den onde læreren» og «Spøkelseshotellet».

De litt eldre barna kan følge CHERUB-agentene når de fakker terrorister. Alle i CHERUB er under 17 år, men likevel trent til å utføre de farligste oppdragene. Første bok i serien har nå kommet ut som grafisk roman. Her følger vi CHERUBs nyeste rekrutt, James, fra han blir plukket opp, gjennom en lang treningsperiode og ut på farlig oppdrag. Hvis du er lysten på mer, finnes det nå fem CHERUB-romaner på norsk.

Kim og Zapper er et brødrepar som følger gatas harde regler. Historien er skrevet på en effektiv og fiffig måte, delvis på rim. Dette er gutter med sitt eget språk og som er langt fra redde for å bruke vold for å få det de fortjener, nemlig respekt. «Respekt» er en del av serien Skumring som består av lettleste bøker for ungdom. Andre titler er «Gamer» av Tor Arve Røssland og «Psyko» av Widar Aspeli.

Søsknene Linus, Maja og Oskar for lov til å sykle til badestranden uten følge av voksne og får beskjed om å komme rett hjem når de er ferdige. Men et mystisk slott i skogkanten gjør trioen så nygjerrig at de ikke klarer å holde seg unna. Bak slottets dører gjemmer det seg noe mystisk, men alt er ikke alltid slik man tror. De nygjerrige søsknene kan du også lese om i boken «Farlig ferie».

Mer fra Dagsavisen