Nominert for andre gang: Jon Fosse. FOTO: NTB SCANPIX

Nominert til nordisk litteraturpris

– Dette er jeg oppriktig glad for, sier Jon Fosse etter at han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2015.

Fosse er nominert for sin trilogi «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014). Juryen kallar romantrilogien «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur.» De tre bøkene forteller historien om spelemannen Asle og kjæresten Alida. Trilogien kom ut i ett bind i fjor.

To norske

At han er nominert for prosa gleder Fosse spesielt.

– Jeg har fått mange priser og er rimelig kjent etter hvert, men det meste er på grunn av dramatikken min. Jeg kjenner meg like mye som prosaist som dramatiker, sier Jon Fosse til NTB.

Fosse er norsk kandidat til prisen sammen med Kristine Næss, som er nominert for romanen «Bare et menneske».

– «Bare et menneske» består av tre høyst individuelle og like fullt sammenknyttede historier, som til sammen gir oss et overraskende flerdimensjonalt blikk på livene vi lever og på hvordan vi trer fram som mennesker for hverandre, skriver juryen blant annet om romanen.

Utdeling i oktober

Prisen er på 350.000 danske kroner og prisvinnerne offentliggjøres i Reykjavik 27. oktober.

– Det skal vel noe til om jeg får prisen. Jeg har vært nominert en gang før for «Morgon og kveld». Da fikk jeg den ikke, men for meg er nominasjonen i seg selv en slags seier for prosaisten Fosse. Jeg er oppriktig glad for den, sier Fosse.

Han er Norges mest kjente nålevende dramatiker. Stykkene hans settes jevnlig opp på teaterscener verden over. I fjor sa han at han ikke kommer til å skrive mer drama. Om det sier han i dag:

– For tiden går det i prosa, så får vi se hva det blir til i framtida.

Les også:

Men størst av alt

Tilbake til det enkle med Fosse

Sterk kandidat

To forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert til den nordiske prisen, i tillegg til en forfatter fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet. Blant de mest kjente av de andre nominerte forfatterne er danske Helle Helle som er nominert for romanen «Hvis det er».

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim mener både Fosse og Helle er sterke kandidater til prisen.

– Fosse er opplagt en sterk kandidat. Det er mange ukjente navn på lista, men en gammel kjenning er den danske forfatteren Helle Helle. Hun er en lavmælt, kresen forfatter som lager dirrende historier, og er også en sterk kandidat, sier Norheim til NRK.

Finsk i fjor

I fjor gikk prisen til den finske forfatteren Kjell Westö. Siste norske vinner er Merethe Lindstrøm, som i 2012 vant med «Dager i stillhetens historie». I 2009 gikk prisen til Per Petterson for «Jeg forbanner tidens elv».

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et nordisk språk. Det kan være en roman, et drama eller dikt-, novelle- eller essaysamling. Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske fellesskapet. (NTB)