Kultur

Mørkemannen og jernkvinna

Dagfinn Høybråten skriver i sin selvbiografi om å være landets mest utskjelte. Gerd-Liv Valla om å være mor.

- Dette er en bok om å være helt og skurk i samme drama, sa tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten, som til høsten kommer med selvbiografien «Drivkraft» på CappelenDamm forlag.

Han viste til tida rundt innføringen av røykeloven, der han «måtte tåle like mange skjellsord en vanlig tirsdag formiddag som vanlige politikere gjør et helt liv».

- Det haglet. Mullah, mørkemann og Osama bin Høybråten var bare noen få av navnene folk ga meg. Samtidig er det vel få som har fått like mange fine ord som meg. Etter hvert har jeg fått like mange takk en vanlig tirsdag formiddag som andre politikere opplever et helt liv, for akkurat samme saken som jeg tidligere ble skjelt ut for, sa Høybråten.

Han fortalte at han nok har opplevd tunge stunder og grått sine modige tårer, men først og fremst har han opplevd det som et utrolig privilegium å få kjempe for det han tror på. Noe selvbiografien preges av. Den gir også et bilde av viktige personer i Høybråtens liv, kjente som ukjente.

Høybråten blir en av mange politikere som i høst kommer med selvbiografi på Cappelen Damm. Også Kristin Halvorsen, Olav Gunnar Ballo, Sylvia Brustad og Gerd-Liv Valla gir i høst ut biografier på samme forlag.

- Jeg byr på stor åpenhet, om meg selv og andre, sa tidligere LO-leder, jernkvinnen Gerd-Liv Valla. Tittelen på hennes biografi er ennå ikke fastsatt, men ifølge Valla blir det en memoar som starter ved skolebenken i ei bittelita bygd langt nordpå på femtitallet, og følger henne til topps i LO-systemet - og i tida etterpå.

- Jeg har alltid vært engasjert. I boka skriver jeg om politikk, om brutte bånd og om tida både i og etter LO. Det handler dessuten om å være mor, og om alle utfordringene ved å være mor og omsorgsperson i det meget mannsdominerte miljøet fagbevegelsen er, sa Valla.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen