Jon Michelet, her hjemme i skrivestua på Larkollen, opplever eventyrlig suksess med sin krigsseiler-roman. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Michelet er julas bestselger

I snart en måned har Jon Michelet vært Norges mestselgende forfatter. Nå går det mot juletre-suksess for hans roman om krigsseilerne.

- Dette er helt eventyrlig. Jeg har aldri opplevd noe lignende, stråler Jon Michelet (68).

En måned før jul er det bare sexbok-serien «50 Shades of Grey» og barneboksuksessen «En pingles dagbok» som ligger foran Jon Michelet på de norske bestselgerlistene. Og sånn har det vært i tre uker på rad. Da Michelets bok «En sjøens helt: Krigsmatrosen» kom ut 5. november, gikk den rett inn på listetoppen og ble der.

- Vi er overrasket og glade. De siste bøkene til Michelet har solgt bra, men ikke på bestselgernivå. Dette er et comeback for Jon, sier Geir Berdahl, sjef i Oktober Forlag.

Og nå melder bokhandlerne at Michelet er i ferd med å gå helt til topps:

- De siste dagene har Michelet gått forbi «50 Shades of Grey» hos oss. Boka hans treffer veldig bredt, sier Kristin Grue, bokansvarlig på Ark Egertorget.

 

Uvant fart

«Krigsmatrosen» er nå trykt i sitt femte opplag, slik at det nå er sendt ut 45.000 bøker til norske bokhandlere.

- Det er svært mye for en skjønnlitterær bok, konstaterer Berdahl.

En slik salgsfart er uvant for Oktober Forlag, selv om de tidligere har erfaring med Karl Ove Knausgårds «Min Kamp»-bøker. Den hadde ikke i nærheten av samme salgstempoet da den kom ut, og da Knausgård ble erklært et fenomen høsten 2009, var det samlede opplaget på hans tre første «Min Kamp»-bøker 45.000.

Fram mot jul er det Michelet og Per Petterson som kniver om å bli Oktober og bokhøstens bestselger. På sakprosa-fronten er det bare Ingar Sletten Kolloens biografi om dronning Sonja som kan matche Michelets salg. «Dronningen» har nådd et opplag på 40.000.

- Tidligere i høst sa jeg til Kolloen: «Nå skal mine sjøgutter konkurrere med dronninga di.» Det var ment som en spøk. Nå seiler vi skarpt side om side. Det hadde jeg aldri trodd. Jeg har truffet et eller annet i folkesjela, sier Michelet.

- «Jernkorset», «Hvit som snø» og «Orions belte» solgte bra på 70- og 80-tallet, men ikke på dette nivået. Dette slår alle rekorder for meg.

 

Årets «Hel ved»

I fjor var det boka «Hel ved» som ble julas store salgssuksess. Den endte opp på 110.000 solgte. Forlagssjef Geir Berdal tipper at Michelet vil ende opp rundt 50.000 solgte.

- Jeg tror salget øker på fram mot jul. Dette er en bok folk kjøper både i gave og til seg selv, sier Berdal, som innrømmer at han «undervurderte potensialet» i boka.

Førsteopplaget på 5.000 ble revet bort på få dager.

- Jeg syntes Berdal var dristig da han fortalte at han skulle bestille et førsteopplag på 5.000. Og det er ikke mange ukene siden, sier Michelet.

«En sjøens helt: Skogsmatrosen» er på hele 800 sider og er første del av historien om en unggutt fra Rena, som får hyre på et norsk handelsskip like før andre verdenskrigs utbrudd. Kritikerne har beskrevet boka som den store norske sjømannsromanen. Michelet skriver på et bind til - «En sjøens helt: Skytteren» - som skal komme høsten 2013, og planlegger et tredje bind om krigsseilernes skjebne etter hjemkomsten.

- Jeg skal feire suksessen med først å dra ut på signeringer, treffe folk og høre enda flere historier om krigsseilerne. Etter jul skal jeg fortsette feiringen med å sette meg ned og skrive ferdig bind to av «En sjøens helt». Det er blitt mer jobb enn jeg hadde sett for meg, fordi jeg har fått så mye nytt stoff i møte med publikum, sier Michelet.

 

Hardt arbeid

Siden han debuterte som forfatter tidlig på 70-tallet har han hatt ideen om en større krigsseiler-roman, fortalte han til Dagsavisen ved utgivelsen av «En sjøens helt». Han har tidligere gitt ut to dokumentarbøker om krigsseilere: «Den siste krigsseileren» (2007) og «En krigsseilers dagbok» (2010).

- Det var dokumentarbøkene som satte meg i stand til å skrive denne romanen. Men dokumentarbøkene solgte beskjedent: 5.000 for «Den siste krigsseileren», 2.000 for «En krigsseilers dagbok». Jeg levde greit med det. Men på den bakgrunnen er det ekstra morsomt å få en bok som tar av, sier Michelet.

- Noe av det mest gledelige var å være på bokturné i Hamar og Rena denne uka. Der møtte jeg mange sjøfolk fra innlandet som satte pris på at deres historie nå var blitt fortalt. Det fins flere skogmatroser der ute enn jeg hadde trodd. Mange har kommet hjem etter et langt livs seilas og føler de ikke er blitt lagt merke til før. Reaksjonene jeg får, tyder på at dette var en roman folk hadde ventet på, sier Michelet, som nå kan bli julas bestselger.

- Jeg føler ikke at jeg står i veien for noen eller sniker meg til noe, dette er mange års hard arbeid som nå bærer frukter, sier 
Michelet.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no