Bøker

Medfølelse med faren

Faren til Anders Behring Breivik tar hard selvkritikk i bok som kommer på Juritzen forlag i høst.

- Jeg fikk medfølelse med Jens Breivik, forteller Arve Juritzen.

Han har møtt faren til Anders Behring Breivik i arbeidet med boka «Min skyld? En fars historie». Forlaget har holdt bokutgivelsen hemmelig helt fram til tidligere denne uka, da P4 kunne melde at Juritzen skulle gi ut bok om Jens Breivik. I går offentliggjorde Juritzen bokplanene, da forlaget hadde pressekonferanse for sin høstliste.

«Jeg føler skyld. Og jeg føler ansvar. Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?» heter det i utdraget fra boka som Arve Juritzen leste opp under presentasjonen.

Karakterdrap

I høst ble det strid rundt Marit Christensens bok «Moren», der Anders Behring Breiviks mor fortalte sin historie. Boka ble av flere betegnet som et karakterdrap på Jens Breivik. Også bøker av Aage Borchgrevink og Åsne Seierstad har fortalt i detalj om Anders Behring Breiviks oppvekst og forhold til faren. Jens Breivik og Wenche Behring Breivik ble skilt i 1980, da Anders Behring Breivik var halvannet år gammel.

- Jeg ønsker ikke å kommentere verken «Moren» eller Åsne Seierstads bok. Min jobb er å hjelpe Jens Breivik å få fram sin historie. Denne boka er ikke noe svar på tiltale, eller korreks til det som er sagt og skrevet tidligere. Jens Breivik er en hardere kritiker av seg selv enn mange andre har vært, sier Arve Juritzen.

- Han er en stille og reflektert mann. Han har mottatt mange slag de siste årene, men han snakker heller om andre som har fått større sorg på grunn av hans handlinger, sier Arve Juritzen.

I kontakt igjen

Jens Breivik og sønnen har knapt hatt kontakt de siste 20 årene, men i år har Jens Breivik vært i kontakt med sin sønn, opplyser Juritzen, som ikke vil gå nærmere inn på hvordan kontakten har vært.

- Dette vil komme fram i sin sammenheng i boken, sier Juritzen.

Jens Breivik (79) var i en årrekke diplomat i den norske utenrikstjenesten, til han førtidspensjonerte seg i 1997. De siste årene har han bodd i Frankrike. I 2012 sendte Jens Breivik et manusutkast til flere norske forlag. Ingen av dem ville gi det ut, men Juritzen Forlag tok kontakt med Jens Breivik og gikk videre med bokplanene.

- Det manuset vi så i 2012, var ikke godt nok. Vi la det til side og begynte på nytt, fortalte Arve Juritzen under gårsdagens pressekonferanse.

Medforfatter

Boka skrives i samarbeid med en profesjonell norsk forfatter. Juritzen vil foreløpig ikke avsløre forfatterens identitet.

- Akkurat nå trenger forfatteren ro til å gjøre ferdig manuset, forteller Juritzen.

Manuset skal etter planen leveres i midten av september, slik at boka kan utgis i oktober. Boka vil omhandle både familiens historie, hendelsene i dagene rundt terrorangrepet 22. juli, og tankene Jens Breivik har gjort seg i ettertid.

Anders Behring Breivik vil ikke ha noen påvirkning på hva som står i boka og blir ikke forelagt manus, understreker Juritzen.

«Vær varsom»-plakat

Marit Christensens bok «Moren» utløste en større debatt om etiske regler for sakprosabøker. Mange etterlyste en egen «Vær varsom»-plakat for forleggere, og Forleggerforeningen har lagt fram etiske retningslinjer for bransjen, men har understreket at disse ikke tilsvarer pressens ordning, da det ikke skulle opprettes noe tilsvarende Pressens Faglige Utvalg. Arve Juritzen støtter tanken om en egen «Vær varsom»-plakat for bokbransjen.

- Jeg har snakket varmt om dette hele tida. Jeg skjønner ikke Forleggerforeningens redsel for en «Vær Varsom»-plakat. Det virker som forlagene ikke skjønner at dette er et nytt verktøy, ikke en ny lov. Vi brukte Presseforbundets «Vær varsom»-plakat aktivt i arbeidet med denne boka. Den hjalp oss med å håndtere en rekke etiske problemstillinger, sier Juritzen.

pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen