Bøker

Maktas striptease

Eva Joly kjenner maktas krumspring. Men dessverre ikke thrillerens kvaliteter like godt.

Dagsavisen anmelder

KRIM

Eva Joly med Judith Perrignon

«Høyt henger de»

Oversatt Birgit Owe Svihus

Tiden

Denne verdens rike og mektige blir avkledd og strippet for all ære i Eva Jolys nyeste thriller «Høyt henger de», skrevet sammen med Judith Perrignon. Når det gjelder plott, spenningsnivå og litterære kvaliteter derimot, er ikke romanen spesielt imponerende, dessverre. For Eva Joly har mye på hjertet, som alltid.

Korrupsjonseksperten, dommeren og politikeren Joly har kunnskap og innsikt å spille på når hun inviterer leserens inn i maktens sentrum i fransk politikk. Ikke daglig kost i norsk krimverden, snarere eksotisk og svært desillusjonerende.

Scenen er satt i Paris under et presidentvalg, og på første side presenteres vi for et selvmord. Industriminister Simon Castelnau dingler fra enden av et tau på sitt eget kontor, en mann med en trettiårig karriere i fransk politikk bak seg. Det er dagen etter første runde i presidentvalget, og da henger man seg ikke. Men det skal bli mye verre, naturligvis. Og etter hvert også et overveldende persongalleri som til tider gjøre det ganske anstrengende å følge med i svingene.

Alle, med unntak for datteren, barnelegen Noémie, er overbevist om at ministeren hengte seg på grunn av sorgen over sønnen som døde for kort tid siden etter en motorsykkelulykke i Lagos i Nigeria. Men graving et- ter lyssky aff- ærer må unngås under en valgkamp, presidentkandidater må framstå uplettet, om mulig. Det kan sies at romanen kommer på et beleilig tidspunkt, sett i lys av den pågående etterforskningen av tidligere president Sarkozys påståtte pengeaffærer med Libya. Også i Eva Jolys roman er Afrika sterkt tilstedeværende i handlingen, i dette tilfellet Nigeria, her dreier det seg om uranutvinning, gruvedrift og en dramatisk massakre av gruvearbeidere.

Scenene i boka skifter hele tida mellom Paris, Lagos, og New York. Mektige banker med tilhørende mektige sjefer, hotelldirektører, ministre og advokater – alle med forbindelser i de rette kretser, opptrer på denne scenen. Det gjør også et utvalg journalister, elskerinner og prostituerte, for ikke å glemme den russiske journalisten Lira, som nå er blind, men sitter i Paris og i høyeste grad har en finger med i dette mektige spillet om penger og makt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange har mye å skjule, og det dreier seg ikke om småpenger. Folk blir skutt og tatt av dage på bestialsk og utspekulert vis. Men til tross for den voldsomme handlingen oppleves ikke romanen som noen pageturner. Eva Joly og Judith Perrignon klarer ikke å bygge opp den spenningen som er et viktig element i enhver krimroman. Mengden sceneskift og personer blir til tider tett, det blir lite rom for utvikling av karakterer og miljøer. Unntaket er datteren Noémie som gis litt ekstra spillerom og derfor blir en figur å identifisere seg med.

Til tross for disse svakhetene er dette en roman som tilbyr ubehagelig innsikt i systemer og miljøer som i høyeste grad er virksomme også i moderne demokratier. Eva Joly viser hvor farlig lett store pengetransaksjoner kan gjemmes og hemmeligholdes, og hvordan maktens kvinner og menn kan spille på vennskap og kjennskap.

«Høyt henger de» viser at Eva Joly med Judith Perrignon har en vei å gå fram til thrilleren som skal få oss til å holde pusten.