Bøker

Lytt til litteraturen

Mørketida passer godt til å holde seg hjemme og lese selv. Eller til å lytte til forfatterintervjuer og bokpresentasjoner på podkast.

I bilen, på treningstur, eller kanskje når man bare trenger litt selskap på hjemmekontoret eller i ferien: podkaster er svaret. Her følger et utvalg gode podkaster som på ulike vis handler om litteratur, med forfatterintervjuer, litteraturdiskusjoner, presentasjoner av nye og gamle bøker – og rikelige doser ekte boknerding.

Les også: Mangler du fortsatt en del gaver? Her får du tipsene 

En del norske, enda flere engelskspråklige. Alle tilgjengelige på Apple podkast, Spotify, eller til avspilling direkte fra nett.

###

Forfatterintervjuer: «How to proceed»
Med Linn Ullmann (Litteraturhuset i Oslo)

Gode forfattere er ofte gode lesere. Det betyr ikke nødvendigvis at alle er flinke til å intervjue kollegaene sine på en måte som oppleves interessant for lytterne.

Linn Ullmann er et unntak. Hun er en grundig og nysgjerrig leser, og stiller godt forberedt med intelligente og interessante spørsmål i sine cirka timelange intervjuer med forfattere fra ulike land. «How to proceed» skal være «samtaler om skriving, kreativitet og verden vi lever i», oppsummerer Litteraturhuset i Oslo.

Før pandemien ble Ullmann ofte brukt som intervjuer på scenen der, foran en stor sal fullsatt med mennesker. Da pandemien kom, flyttet intervjuene hennes – som store deler av arbeidslivet for øvrig – over på digitale plattformer og inn på hjemmekontoret.

«Hvor er du nå, og hva ser du?», spør Ullmann ofte, som en introduksjon til fine samtaler om forfatterhverdagen. Skotske Ali Smith snakker inspirert om håp og om årstidskvartetten hun nettopp har fullført. Amerikanske George Saunders reflekterer rundt empati og språk som politiske byggesteiner, amerikanske Joyce Carol Oates tar opp minner, tap og boksing(!). Poetene Mary Ruefle prater frykt, overgangsalder og hunder; Terrance Hayes om poesiens plass i Trumps tid.

Les også: Homofile «fantes ikke» da Douglas vokste opp. Han ble mobba. Nå har han fått skikkelig revansj

###

Litt av hvert: «Litteraturhusets podkast»
Ulike deltakere (Litteraturhuset i Oslo)

Som seg hør og bør, har Litteraturhuset i Oslo også en norskspråklig podkast. Der presenterer litteraturhuset i hovedsak bearbeidede versjoner av intervjuer, foredrag og andre arrangementer som opprinnelig ble framført live på en av husets scener.

Det betyr at variasjonen er stor. En av høstens episoder handler om trettiårsjubileet for at Nelson Mandela slapp ut fra fengsel, med forfatter og tidligere universitetsviserektor Njabulo Ndebele og poeten Koleka Putuma i samtale med kulturjournalist Elise Dybvig. En annen er en presentasjon av Zeshan Shakar, som snakker med journalist Bjørn Ivar Fyksen om klassereise, byråkrati og andre temaer fra andreboka «Gul bok». En tredje har overskriften «Selvmord», med forfatterne Tiril Broch Aakre og Else Kåss Furuseth i samtale med psykiater Finn Skårderud.

I tillegg kommer serier med opptak om såpass ulike ting som ytringsfrihetskommisjonen og pestklassikeren «Dekameronen», blant mye annet. Saklig informasjon dominerer, uten faste verter eller gjennomgangstemaer for podkasten. Arkivet strekker seg flere år tilbake.

Les også: Visste du at Oslo har fått et eget feministisk kulturhus? Med bokhandel?

###

Litt av hvert: «NRK bok»
Med: Cille Biermann, Marta Norheim, Leif Ekle, Anne Cathrine Straume, Knut Hoem mfl. (NRK)

Jeg syns det er stadig vanskeligere å forstå hvilke programflater på NRK som handler om bøker, og når disse sendes på vanlig live-radio. Heldigvis produserer allmennkringkasteren en god podkast med alt bokstoffet samlet. «NRK bok» har anmeldelser, intervjuer med forfattere, oppdateringer rundt bokpriser, samt andre litteraturnyheter. Stoffet er delt inn i korte episoder på mellom fem og tretti minutter hver. NRK legger ut flere slike småsnutter hver uke.

Aller best er anmeldelsene, ofte inkludert en samtale mellom anmelderen og en eller flere kollegaer. NRK har erfarne, bredt beleste litteraturkritikere, flere av dem kåret til Årets kritiker ulike år. De anmelder både skjønnlitteratur og sakprosa, for barn, ungdom og voksne. Drar linjer innad i forfatterskap, til trender i samtida, og ut i verden. Hovedtyngden ligger selvsagt på nye norske bøker, men også internasjonale prisvinnere og fenomener hentes innimellom opp og fram.

Les også: Denne nye norske boka kommer til å bli stående som et storverk i europeisk litteratur (D+)

###

Litt av hvert: «Literary Friction»
Med Carrie Plitt og Octavia Bright (NTS Radio)

Carrie Plitt og Octavia Bright er venninner, bosatt i London. Carrie jobber som litteraturagent, Octavia er forfatter og akademiker. Cirka en gang i måneden byr de på «Literary Friction», som er en blanding av intervjuer, minianmeldelser og bokpresentasjoner. Dessuten engasjert og intelligente diskusjoner. En del småprat om vær, vind og tida vi lever i hører med i miksen, ikke minst under pandemien. Det gjør at lytteren også blir litt kjent med de to smarte, litteraturkyndige venninnene.

Hver episode pleier ha et tema. De siste par månedene har litteraturkjennerne eksempelvis tatt for seg «søstre i litteraturen», og diskutert det i lys av forfattere som Shirley Jackson, Ian McEwan og Annie Ernaux. De har intervjuet oversetteren Ann Goldstein, som er den som oversetter Elena Ferrante til engelsk, om hva det egentlig betyr å oversette.

Og – nesten litt uventet i novembermørket – de har snakket om temaet «optimisme», nå som en koronavaksine er en realitet og Biden endelig vant valget i USA. «Håp» var dessuten tema da Carrie og Octavie intervjuet Jenny Offill, kjent for «Dept. of Speculation»/«Avdeling for grublerier», nå aktuell med boka «Weather».

Episodene varer normalt rundt en times tid.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik gruer seg skikkelig til 2021. Av veldig mange grunner. Sydenlengt, for eksempel

###

Bokpresentasjoner: «Overdue»
Med Craig Getting og Andrew Cunningham (Headgum)

«En podkast om bøkene du hadde tenkt å lese». Slik oppsummerer Craig og Andrew podkasten sin, som er nettopp det. De to amerikanske kompisene jobber seg gjennom den uendelig lange lista av bøker man føler man burde ha lest, men liksom aldri finner tid til. Klassikere. Barnebøker. Snakkiser. Obskure rariteter. Våre venner er ikke kresne, de dekker både høyt og lavt, gammelt og nytt.

Konsepter er at en av kompisene leser boka, for så å forklare hva den handlet om til den andre. De presenterer også forfatteren, snakker litt om hvorvidt boka er eller ikke er berømt, og plasserer den i tid og sted, både geografisk og i litterært. Dette innebærer spoilere, som bokpresentasjoner gjerne gjør.

Litt skravlete, av og til litt flåsete, men oftest trivelige og underholdende samtaler. Craig og Andrew virker som to fine fyrer, som sier det de faktisk mener. Ikke slemt, men heller ikke spesielt ærefryktig overfor bøkene og forfatterne. Ofte drar de linjer og sammenligninger som gir god mening, svært ofte blir man inspirert til selv å sjekke ut boka de prater om.

«Overdue» er reklamefinansiert, så det blir en del spoling forbi masete annonser for bambussokker og luksussenger, men ikke mer enn at innholdet som helhet er verdt det.

Les også: Koronajul i lys og mørke – Ellen Wisløff har gitt ut ny diktsamling

###

Litt av hvert: «Vintage Books Podcast»
Med Leena Norms mfl. (Vintage Books)

Vintage Books gir ut billigutgavene av det gigantiske engelskspråklige forlagskonglomeratet Penguin Randoms bøker. I podkasten presenterer Vintage naturlig nok hovedaklig sine egne forfattere og bøker. Men siden verdens største forlag gir ut flere hundre titler i året, er variasjonen likevel god i «Vintage Books Podcast».

En fordel med å være store er at Vintages journalister har lett tilgang til kremen av engelskspråklige forfattere for intervjuer. Siden de sitter på rettighetene til de autoriserte lydbokversjonene, spiller de ofte lange utdrag fra disse. De har holdt på i ti år allerede, så det er mye bra i arkivene.

Flere episoder hekter seg på nyhetsbildet. De siste månedene har «Vintage Books Podcast» eksempelvis laget episoder om Black Lives Matter – «How to be an Antiracist» med Ibram X Kendi; om David Quammen og andre som forutså at verden ville rammes av pandemi; og om hvordan det går med bokhandelbransjen gjennom nedstengningen. Men også om temaer som soppens indre liv(!), Windrush-innvandrerne til Storbritannia fra Vestindia, og om irsk teaterhistorie slik den behandles i Anne Enrights roman «Actress».

Alle episodene varer 20–30 minutter. Leena Norms, som holder til i London, står for mange av dem. Hun er en dyktig journalist. Godt forberedt, men også i stand til å holde munn selv, så forfatterne får snakket ut.

Les også: Anmeldelse «Barberen i Sevilla»: Berørende opera-komikk til alle som vil (+)

###

Bokpresentasjoner: «Backlisted»
Med John Mitchinson og Andy Miller (Unbound)

Denne podkasten føles ofte som å være invitert i middagsselskap hvor man kun nylig har møtt og egentlig ikke kjenner verten, og der man i hvert fall ingen av gjestene. Heldigvis viser det seg at alle er noen ordentlige boknerder, som i tillegg til å snakke om hvor de er og hva de har drevet med siden sist, først og fremst snakker om bøker, forfattere, Litteratur med stor L.

Hver episode tar for seg en klassiker man sikkert burde ha lest, og presenterer denne. Ofte har vertene, John Mitchinson og Andy Miller, med seg en eller flere forfattere, som de dels intervjuer om forfatterens bøker, dels drar med inn i diskusjonen om klassikeren de har lest.

Ta for eksempel episoden om japanske Shusako Endos klassiker «Taushet» fra 1966. Med seg i diskusjonen har John og Andy invitert den britiske forfatteren Sarah Perry, kjent for «Sjøormen i Essex» (norsk 2018), nå aktuell med «Essex Girls». Det blir etter hvert en fin samtale om tro, religion, og fremmedhet, basert på «Taushet», en bok som tilfeldigvis også kom i norsk oversettelse ved Magne Tørring i 2019.

John forteller også om en artig debutroman han har lest, «The Appointment» av tyske Katharina Volckmer, mens Andy får Sarah og alle til å le av artige podkaster og lydbøker. God stemning, ditto litteratur – et hyggelig «middagsselskap» nå som ekte selskap stort sett utgår.

Les også: Norges fineste julegate ligger i Stavanger

###

Litt av hvert: «The Book Review»
Med Pamela Paul mfl. (The New York Times)

Denne podkasten er den ukentlige lydversjonen av litteraturseksjonen i USA største avis, The New York Times. Hovedvekten ligger på amerikansk skjønnlitteratur og sakprosa. Denne presenteres gjennom korte anmeldelser og omtaler og intervjuer med forfattere. Bøker fra andre land er representert, så lenge disse fins på engelsk, og podkasten følger også engelskspråklig forlags- og bokbransje tett.

Aktualiteten er upåklagelig, NYTimes’ journalister og kritikere snakker nær utelukkende om nye utgivelser og temaer som er spesielt relevante i samtida. I praksis har det de siste månedene betydd temaer som rasisme, pandemi, og amerikansk politikk.

Pamela Paul gjør en solid jobb som programleder, med presise og konsise introduksjoner av sentrale forfattere, og poengterte intervjuer. Blant episodene i høst kan man for eksempel høre Isabel Wilkerson snakke strukturell rasisme i Vesten. Den engelske skuespilleren Stephen Fry har skrevet boka «Hero» og snakker om greske myter. Og britiske Hari Kunzu forteller om høyrevridde internett-bobler, noe han skriver om i romanen «Red Pill».

Apropos Kunzu: Hans egen podkast «Into the Zone», der konseptet er «Motsetninger», er også verdt tida.

Les også: Lager TV-drama om Gro og Arbeiderpartiet

###

Forfatterintervjuer: «Boktips»
Cappelen Damm

Som seg hør og bør i 2020, har tre av de største norske forlagene podkaster.

Cappelen Damms «Boktips» er det tittelen sier: gemyttlige presentasjoner av forlagets bøker, i form av intervjuer med forfatterne. Forlagets mann, Knut Gørvell, er programleder. Noen episoder tar for seg en forfatter og dennes nyeste bok, andre tar for seg flere. Ingen spesielt kritiske spørsmål – dette er jo en slags reklame. Men ofte ålreite samtaler likevel.

###

Forfatterintervjuer «Hvorfor skriver du»
Aschehoug

Aschehoug satser også på forfatterintervjuer, med spissere fokus. «Hvorfor skriver du», spør forlagets redaktører «sine» forfattere, etter en kort presentasjon. Det fine med dette er at redaktøren åpenbart kjenner forfatterskapet og forfatterens nyeste bok godt. Ulempen med det smale temaet er at praten kan bli i overkant skriveteknisk, og mindre om spennende temaer bøkene handler om.

###

Forfatterintervjuer: «Radio Gyldendal»
Gyldendal

«Radio Gyldendal» følger skjemaet, og satser på forfatterpresentasjoner der forfatteren snakker forlagets redaktør, oversetter eller andre ansatte om sin nyeste bok. Ukritisk og ålreit.

###

Forfatterintervjuer: «Between the Covers»
Med David Naimon (Tinhouse)

Det beste med David Naimons podkast «Between the Covers», er alle høykvalitetsforfatterne han har fått til å stille til intervju. På lista over forfattere han prater med, ofte på telefon fra kontoret sitt i Portland i Oregon, USA, finner vi amerikanere som Claudia Rankine, Maggie Nelson og Celeste Ng, pluss internasjonale navn som tyske Jenny Erpenbeck, canadiske Sheila Heti og britiske Zadie Smith.

Naimon har riktig nok en litt lei tendens til å drønne igjennom litt for lange, litt for tørt papirknitrende introduksjoner av intervjuobjektene sine. Han går gjennom forfatterens CV, og ramser ofte opp ros fra ymse anmeldelser, noe som med en mer positiv vri vel kan kalles «grundig». Spørsmålene hans kan også være litt i overkant pratete.

Men – og her kommer hovedpoenget – Naimon lar også forfatterne få lov til å snakke ut, om temaer som opptar dem. Ofte kommer han dem i møte fra uventede vinkler, som da han spurte fantasy-forfatteren Ursula Le Guin om poesi og forfatterportretter. Han er dessuten flink til å dra fram forfattere som er lite kjente i Norge, men som har desto mer spennende tanker å melde.

«Between the Covers» er reklamefinansiert, og ber om donasjoner, men stort sett i starten av episoden.

Les også: Hvor kan jeg se julefilmen min?

Mer fra Dagsavisen