Bøker

Litteratur­festival ser 
mot øst

Litteraturfestivalen på Lillehammer ser mot øst på årets program, som nå er klart.

- Russland og Øst-Europa er områder som er både litterært interessante og samfunnsmessig relevante, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

Den Norske Litteraturfestivalen har nå lagt fram fullstendig program for årets festival, som finner sted 20.-25. mai på Lillehammer. Til åpningen kommer Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina fra det russiske pønkkollektivet Pussy Riot. De skapte overskrifter verden over da de ble dømt til to års fengsel for sin protest mot Putin, i en kirke i Moskva i 2012.

- Festivalen fokuserer på ytringsfrihet i forbindelse med Pussy Riot. De deltar også i en debatt om kunst, aktivisme og ytringsfrihet, forteller Borkenhagen.

Nobel-kandidat

Ett av hovednavnene på årets festival er hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj (se egen sak), som de siste årene har vært en hyppig nevnt kandidat til Nobels litteraturpris.

- Fokuset på Øst-Europa og Russland startet da vi inviterte og fikk ja fra Svetlana Aleksijevitsj i høst. Vi bygget vi videre på programmet ut fra henne, sier Borkenhagen.

- I vinter var Russland i nyhetsbildet under vinter-OL. I februar kom opprørene i Kiev, i mars ble Ukraina annektert. Nå lurer vi alle på hva som skjer videre, det vil være et tema under festivalen, sier Borkenhagen.

Sensasjonsdikter

Årets Bjørnson-forelesning er ved kroatiske Slavenka Drakulic, som i likhet med Svetlana Aleksijevitsj har skrevet mye om kvinners liv under krig og kommunisme.

En av Ukrainas ledende forfattere Andrej Kurkov kommer til festivalen. Han har den siste tida skrevet rapporter til ukeavisen Dag og Tid fra det dramatiske dagliglivet i Kiev.

Fra tidligere er det kjent at den danske sensasjonsdikteren Yahya Hassan kommer til festivalen. Han deltar på festaften på Maihaugen 23. mai, der deltar også britiske Julian Barnes, som kommer til Norge for første gang. Norges mestselgende internasjonale forfatter Jo Nesbø kommer til Bokbad på festivalen 23. mai.

På årets Litteraturfestival blir det også søkelys på ny norsk dramatikk.

- Vi tar dramatikk opp som litteratur. Det skjer svært mye spennende i norsk dramatikk nå, mener Borkenhagen.

Mer fra Dagsavisen