Bøker

Lesetips til sommerferien

Sommerferien nærmer seg. Dagsavisen tipser om bøkene som passer like godt på ferie på stranda som de gjør hjemme i godstolen.

Av Gerd Elin Stava Sandve (GESS) og Bernt Erik Pedersen (BEP)

SELVBIOGRAFI

Tara Westover

«Noe tapt og noe vunnet»

Oversatt av Hilde Stubhaug

Gyldendal

Noen liv er knapt til å tro. Tara Westover (f. 1986) vokste opp i en strengt religiøs, voldelig patriarkalsk, samfunnssky familie som forbereder seg på den nært forestående Endetiden. De er konservative mormoner og aktive «preppers», som mistror utdanningssystemet, helsevesenet, skattesystemet, rettsvesenet, kort sagt alle samfunnsinstitusjoner og alle med makt. Fedre bestemmer over døtre, og Taras far vil at hun skal gå hjemme og arbeide sammen med foreldrene. Men Tara vil noe annet, noe mer. Ad ymse kompliserte omveier klarer hun, som ikke har satt bein i et eneste klasserom før hun fylte sytten, å ikke bare få seg en universitetsutdanning, men attpåtil en doktorgrad ved ekstremt prestisjetunge eliteuniversiteter. Det er en utrolig spennende og reflektert fortelling, om menneskelig oppdrift og kostnaden av å bryte med det man kommer fra. I pocket nå. (GESS)

Les hele Dagsavisens anmeldelse her: Tara hadde aldri gått på skole før hun begynte på universitetet som 17-åring. Nå har hun doktorgrad i historie. (Dagsavisen+)

ROMAN

Sunniva Lye Axelsen

«Herfra til Hiroshima»

Tiden forlag

En rimelig mørk (Dagsavisen+), men genuint morsom fortelling om en hjelpepleier som hater folk nesten like mye som hun hater sitt eget liv. Ingrid er bitter og paranoid, men har et skarpt blikk på de rimelig krevende brukerne av hjemmehjelptjenesten, som selv om hun ikke liker dem, er det nærmeste hun kommer sosial omgang. I hvert fall til hun møter en mann. For hvordan fungerer egentlig disse forholdsgreiene, og hva gjør man om det blir slutt? Ingrid velger en ganske radikal løsning, som innebærer en reise jorda rundt. Alle med innsidekjennskap til norsk helse- og sosialvesen vil nikke og smile gjenkjennende til mye her, mens alle vil kunne sette pris på glitrende beskrivelser og klok medmenneskelig innsikt. (GESS)

SAKPROSA

Grethe Fatima Syéd

«En sommer med Nedreaas»

Solum Bokvennen

###

Leselyst i lommeformat! Bergenske Grethe Fatima Syéd skriver med smittende entusiasme om en av Bergens store døtre, forfatteren Torborg Nedreaas. Boka er første norske forfatter ut i serien «En sommer med ...» som hittil har tatt for seg avdøde franske menn av typen Proust og Baudelaire. Nedreaas er også død, men Syéd gir både henne og romanfigurene hennes liv og kraft, uten å røpe så mye av bøkene at de blir «ødelagt». Tvert om blir man inspirert, ikke bare til å gi seg i kast med Nedreaas’ forfatterskap, men til å gå ut i verden og lytte til regnet, lukte på løvet, gjøre alt det Syéd skriver så lett og godt om. Like perfekt i parken i sola som inne i sofaen en av de regnværsdagene norske somre oftest byr på. (GESS)

ROMAN

Andrew Sean Greer

«Mindre»

Oversatt av Lene Stokseth

Panta forlag

Arthur Mindre er en mislykket forfatter som snart fyller femti. Typen hans har ikke bare funnet seg en annen mann, men til og med bestemt seg for å gifte seg med ham. Arthur bestemmer seg for å flykte fra bryllupet, og fra sorgen. Han takker ja til absolutt alle invitasjoner han får som forfatter, og legger ut på en reise til Paris, Berlin, Marokko og India, det ene stedet mer ensomt og forvirrende enn det neste. Det er duket for mye situasjonskomikk, men også sår kjærlighetsproblematikk i denne boka, som vant Pulitzerprisen for beste amerikanske skjønnlitterære verk i 2018. For hvem er egentlig den rette, og hva gjør man så med det? Og hvorfor er det så skummelt å bli eldre? (GESS)

ROMAN

Janne Stigen Drangsholt

«Winterkrigen»

Tiden

På sørvestlandet pågår i disse dager avstemmingen «Tidenes beste rogalandsbok». De ti finalistene består av åtte menn av typen Kielland, Garborg (gange to) og Renberg, samt én kvinne: Janne Stigen Drangsholt, med nettopp «Winterkrigen». Det er tredje bok i serien om akademiker, huseier og trebarnsmor Ingrid Winter og hennes heseblesende liv og karriere. Denne gangen skal de universitetsansatte tvinges inn i åpent kontorlandskap, og Ingrid lurer på om ett av barna kanskje er litt vel annerledes. Og så er det snart jul, med julekalendre og juleverksted og julepynting og julefeiring. Og julestress, oh yes. Drangsholt Winter-bøker er fantastisk morsomme. Lettleste, men med klar snert og en sjelden referanserikdom. I pocket nå! (GESS)

Hele anmeldelsen: Ingrid Winter skjener videre

SAKPROSA

Svetlana Aleksijevitsj

«Bønn for Tsjernobyl. En framtidskrønike. Utopiens stemmer»

Oversatt av Hege Susanne Bergan

Solum

Kommentar: En seier for sovjetmennesket

Du har grøsset foran TV-en denne våren med HBOs miniserie «Chernobyl». I sommer kan du gå til kilden: Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj var blant de første som ga tragedien fortellingens form, gjennom sitt karakteristiske kor av stemmer, i «Bønn for Tsjernobyl», i prisbelønnet norsk oversettelse ved Hege Susanne Bergan 2014. Aleksijevitsj selv har kritisert serieskaperne for å ha brukt hennes stoff uten kreditering, bl.a. historien om enken Ludmila. (BEP)

ROMAN

Vigdis Hjorth

«Lærerinnens sang»

Cappelen Damm

Ingen sommer uten Vigdis Hjorth: Fjorårets Hjorth-roman havnet i skyggen av «Arv og miljø»-suksessen, men den er like fullt essensiell lesning, og ute i pocket nå. En vellykket middelklassekvinne tar et rystende oppgjør med eget liv, med flyktningkrisen som bakteppe, og Hjorth bruker Brecht til full effekt. (BEP)

Her er hele anmeldelsen: «Lærerinnens sang»: Utforsker makt og maktmisbruk (Dagsavisen+)

ESSAY

Gunnhild Øyehaug

«Stol og ekstase»

Cappelen Damm

###

Hva kan vel være bedre om sommeren enn å la tankene vandre med litterære essays? Gunnhild Øyehaug er eneste nålevende forfatter som ble inkludert da litteraturprofessor Arne Melborg valgte ut essays av internasjonalt format til sin definitive antologi om essayets historie i 2013. Essayet kom fra samlingen «Stol og ekstase: Essays og noveller» (2006), som nå er ute i ny pocketutgave, med nytt ekstramateriale! I perfekt strandstørrelse! Øyehaugs tekster har en egen blanding av letthet og tyngde, pendler mellom høyt og lavt, erter og stikker. Drit og litteraturhistorie, Virginia Woolf og Joni Mitchell, «Og dette: At alt ikkje er lett, at alt ikkje er tungt, men at alt har vekt». (BEP)

LYRIKK

Inger Christensen

«Alfabet»/ «Det»/ »Hemmelighetstilstanden»

Oversatt av Liv Lundberg, Endre Ruset, Camilla Groth

Pax

Øyehaug gir oss anledning til å anbefale en av forfatterne hun omtaler med ekstase: Danske Inger Christensen (1935–2009) ble snytt for Nobelprisen. Hun skrev litteratur av verdensformat der hun ville favne hele tilværelsen i dikt, og ved hvert møte eller gjensyn føles Christensens diktning frisk og ny som en soloppgang. Hennes sentrale utgivelser er de siste årene kommet i nye norske oversettelser og ferievennlige utgaver – hovedverket «Alfabet», svimlende «Det», og som bonus, essayene i «Hemmelighetstilstanden». (BEP)

Les også: Christensens klassiker fyller 35 år og blir relansert

TEGNESERIE

Hugo Pratt

«Corto Maltese 1-12»

Oversatt av Jon Rognlien

Minuskel forlag

###

Her er det beste du kan investere feriepengene i, for denne sommeren og for kommende slekter, særlig om man har et sted å forhåndslagre tegneserier til framtidige late dager. Forlaget Minuskel har nå fullført en stor kulturgjerning ved å nyoversette og utgi alle de 12 bindene av Hugo Pratts enestående serie om eventyreren Corto Maltese, som beveger seg gjennom de store konfliktene i tidlig 1900-tallshistorie med barskt anti-kolonialistisk blikk, og stadig mer psykedelisk utsyn. Heng med helt til avslutningen i Karibien: «Mu – den tapte verden» og du har fått en uforglemmelig sommeropplevelse. (BEP)

Mer fra Dagsavisen