Annonse

Legger nye dødelige planer

Nå som han har passert 50 år

Annonse
Bøker

CANNES (Dagsavisen) Gråvær i Cannes. Jo Nesbø på en terrasse. Straks vil det begynne å regne, men det vet vi ikke ennå, og vi rekker akkurat et siste spørsmål før skylaget sprekker:

– Du rundet 50 år i fjor. Har det å bli eldre forandret deg som forfatter?

– Ja, det har det. Det høres kanskje litt dramatisk ut, men jeg forholder meg til døden på en annen måte. Jeg tror du blir mer interessert i døden når du blir eldre. Du vet at du har mer enn halve livet bak deg, du begynner å kikke deg over skulderen og tenker: «Ok, hvis jeg skal leve til jeg er 75 år, har jeg 25 år igjen». Og 25 år, det er ikke lenge siden, og du vet det skal gå enda fortere framover, sier Nesbø.

Men, legger han til:

– Så lenge du er i krimlitteraturbransjen er jo døden en grei ting å være opptatt av.

JOBBER MED NY KRIMSERIE

Litterære mord har vært mer enn greit for Nesbø. I sommer kommer den niende boka hans om Harry Hole, den vaklete politimannen som har gjort ham til mangemillionær og en internasjonal størrelse. Men fint lite varer evig, og forfatteren sier han har en hel del ideer til hva han skal gjøre når det tar slutt for Harry.

– Jeg er veldig åpen for mye forskjellig. Jeg tenker litt på en annen krimserie også, men jeg har ikke tatt noen beslutning ennå. Eller jo, det har jeg. Men jeg har ikke tenkt å fortelle om det ennå.

Egentlig snakker vi om «Hodejegerne», spillefilmen Morten Tyldum har laget basert på Nesbøs roman, og som Nesbø er i Cannes for å promotere. Filmen var allerede solgt til 20 land før den nå er vist til nye interesserte her nede. Ifølge produsent Asle Vatn vil den få den største lanseringen i Norge noensinne når den får premiere i august.

HOLDER PÅ HARRY

– Det er klart det var vanskelig å overlate historien til noen andre, men jeg hadde tenkt gjennom konsekvensene på forhånd og signerte ikke noe før jeg visste hvem som skulle regissere.

Langt mer skeptisk har Nesbø vært til å gi fra seg Harry Hole. Et engelsk produksjonsselskap har kjøpt rettighetene, men i motsetning til hva man har kunnet få inntrykk av, er filmen fortsatt et godt stykke unna.

Da det britiske produksjonsselskapet Working Title for en tid tilbake kontaktet ham om hva som skulle til for å selge rettighetene, forklarte Nesbø at han måtte ha det siste ordet på hvem som i så fall skulle regissere og skrive manus til filmen.

– De sa de ikke kunne gå til Martin Scorsese og be ham lese en bok, som forfatteren så kanskje ville gi ham lov til å lage film av. Jeg sa at jeg skjønte det, men at det var det som skulle til. Halvannet år senere ringte de meg og sa, ok, vi gjør det sånn.

HEMMELIG ØNSKELISTE

Nesbø har et lite knippe internasjonale navn han kan se for seg å overlate politimannen sin til. Han ikke si hvem, og foreløpig har han ikke hørt fra dem.

I mellomtiden er det Harry i bokform som gjelder. I dag er Nesbø så vidt hjemom Oslo før han i morgen drar videre på en 10-dagers lanseringsturné i USA.

– Du har uttalt at du er en mann med utpreget konkurranseinstinkt. Er det et mål for deg å bli større enn Stieg Larsson?

– Nei. Stieg Larsson er et fenomen som bare skjer av og til i bokverdenen. Som forfatter har jeg lyst til å nå et stort publikum, men det er bare mål nummer to. Mål nummer én er å skrive så gode bøker som jeg kan greie å skrive.

– Hva tenker du i så fall om at du nå visstnok skal lanseres som den nye Stieg Larsson?

– Jeg vet ikke om jeg faktisk skal det, og uansett er det urealistisk. For meg er det en bonus å bli utgitt i USA. Jeg har skrevet bøker og gitt ut plater lenge nok til å vite at du har fått et lodd i lotteriet, og det handler faktisk ikke bare om å skrive gode nok bøker, men også om å ha flaks. Særlig er det amerikanske markedet så stort at det er ingen der som holder pusten når unge Nesbø kommer over for å fortelle at han skal gi ut «Snømannen». Jeg har ingen Stieg Larsson-ambisjoner.

– Har det at du nå selger så mange bøker forandret deg som forfatter?

– Jeg vet ikke. Alt som skjer i livet forandrer deg jo, og det er hyggelig med oppmerksomhet. Men jeg kommer aldri til bli en større stjerne enn da jeg som 17 år gammel fotballspiller debuterte på det lokale A-laget og alle skulle spandere øl etterpå, selv om jeg ikke var gammel nok til komme inn på diskoteket. Du greier uansett ikke å toppe det, liksom. Og jeg er heller ikke en fyr som har opplevd suksess over natta. Bokserien har vokst sakte. Jeg hadde ikke plutselig suksess i England. Jeg har reist dit i 10 år, jeg, for å overbevise folk om at det skrives grei krim i Skandinavia.

Annonse