Bøker

Krim fra Kroken & Kolden: Et kaldt samfunn

Sprengkulda i Gudbrandsdalen blir en fin metafor for at det ikke alltid er like gøy på landet.

Dagsavisen anmelder

Roman

Kroken & Kolden

«Frosten og døden»

Samlaget

«Landskapet ligg som i ei skrustikke av kulde». Det er den kaldeste vinteren på mange år i Lom. Fra ett hus kommer det likevel ikke røyk fra pipa. Agnes Skarstulen blir funnet drept utenfor, ei kvinne som bodde litt utenfor sentrum, og hadde et tilsynelatende dårlig forhold til de fleste i omgivelsene sine.

Forfatterparet Vigdis Kroken og Ragnhild Kolden har skrevet fire kriminalromaner med handling fra Lom og omegn. De er flinke til å beskrive lokalsamfunnets tette, trange karakter, der man skulle tro at alle kjenner alle andre, helt til gamle hemmeligheter kommer opp i lyset. Sladder, mistenksomhet og misunnelse er over alt. Denne gangen finner stedets store sønn Arne Brimi en mann som er tatt av dage på toalettet på restauranten hans.

Rettferdighetens kvern maler sakte i disse bøkene. Det lokale lensmannskontoret tilhører ikke eliten blant etterforskerne i kriminallitteraturen. Ineffekt-iviteten er nærmest irriterende, som når to av den dreptes naboer ikke er avhørt etter flere uker, fordi de ikke har åpnet når politiet banket på, og kanskje reiste de bort like etter drapet fant sted.

Sånn utvikler «Frosten og døden» seg i sitt eget tempo. Kroken og Kolden er bokstavelig talt i sin egen verden, med fine beskrivelser av et lokalsamfunnet, ikke minst hvordan det arter seg når kulden tar tak – i dobbelt forstand.

###