Bøker

Ja, vi elsker språk og fakta, språkhumor og kjønn

Disse ferske bøkene tar for seg norsk og andre språk.

Helene Uri

«Hvem sa hva»

Gyldendal

###

Snakker menn og kvinner forskjellige språk? Helene Uri har brukt ti år på å samle stoff til denne boka, om hvordan språket avslører maktforholdet mellom kjønnene. Det ser vi blant annet på uttrykk som «kjøre som en kjerring» og «manne seg opp», skriver Uri, i en bok som også tar for seg hvem som faktisk får størst prateplass i media, på film, og i litteraturnorge. Hint: Det er ikke skravlekjerringene.

Atle Antonsen

«101 ord du trodde du kunne»

Aschehoug

###

Hva betyr egentlig ord som øl, suppe og mellomleder? Og hva i all verden skjuler seg bak ordene vederkvegelse, pleti og annamme? Komiker Atle Antonsen forklarer, Fredrik Skavlan har illustrert forklaringene.

Pål Kristian Eriksen

«Nye språk i Norge»

Pax forlag

###

Den norske lingvisten Pål Kristian Eriksen tar for seg en lang rekke av de språkene innvandrerne har brakt med seg til Norge fra hjemlandene sine, og forteller engasjert om hvor ulike språk kan være. Visste du for eksempel at norsk faktisk er i nærere slekt med det pakistanske språket panjabi enn med samisk og kvensk, selv om disse er blitt snakket innenfor Norges grenser mye lengre?

Les også: – Der andre synger O helga natt, så synger vi Arbeidsløs jul av full hals, hver julaften formiddag

Sigmund Falch

«Alle hater tryvann»

Vigmostad&Bjørke

###

Humorist Falch har funnet på ord på ting som hittil ikke har hatt det, men som burde. Det vil si – egentlig gjenbruker han navnene til småsteder landet over. I «Alle hater tryvann» lærer du dermed at «Tryvann» ikke bare er et sted i Normarka i Oslo, men også «irriterende vannsøl i skrittregionen på buksa, som ser ut som urin uten å være det». Å kalle dette en faktabok om språk blir nok å dra det altfor langt, men underholdende er den.

Tore Janson

«Hvordan språkene ble til»

Pax forlag

###

Når, hvordan og hvorfor oppstod egentlig de første menneskespråkene, og når var språkene på nivå med dagens språk? Antakelig mye tidligere enn vi før antok, skriver den svenske språkforskeren Tor Janson. Med det kaster han ifølge begeistrede anmeldere om på mye av det forskerkjendiser som Noam Chomsky og Yuval Noah Harari hevder om språkutvikling i sine bøker.

Georg Kjøll

«Alle nonner drar»

Cappelen Damm

###

Georg Kjøll har doktorgrad i lingvistikk og filosofi. Her har han brukt utdannelsen til å skrive om faste uttrykk som fort blir feil. Hvorfor gjør vi feil som å si at noen skal «krype til det sure eplet», «drite på dragen» eller «få så støvet passer», og hva betyr egentlig de korrekte versjonene av uttrykkene?

Les også: Godord om der pepper’n gror (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen