Bøker

Ikke bare gøy på landet

Vigdis Kroken og Ragnhild Kolden gjør sitt for å holde oppe mordraten i Lom og omegn.

KRIM

Kroken & Kolden

«Død manns kiste»

Samlaget

Landsbykrim er en hederskronet sjanger i litteraturhistorien, og dette er tredje bok i en lokal serie som ikke gjør skam på tradisjonen.

Som så ofte ellers er det kvinnene som kommer verst ut av «Død manns kiste». Først forsvinner en dyrlege sporløst fra Lom. Like etter blir liket av en annen kvinne funnet i en bekk like ved. Bare litt lenger etter får sognepresten, selveste Einar Gelius, en makaber opplevelse under en begravelse.

Uten å spolere for mye av saksgangen tar vi sjansen på å avsløre at Gelius er uskyldig i denne saken. Det er nok av andre å ta av. Kroken og Kolden er flinke til å skildre et lite bygdesamfunn der alle kjenner alle, men ikke kjenner hverandre godt nok. Og likevel har en lang rekke farlige forbindelser med hverandre.

Lensmann Sylfest Seljestad og betjent Jørgen Vold er ikke de skarpeste etterforskerne i krimhistorien. «Det er altfor mykje drøvtygging i denne saka» tenker Seljestad. Rett etter at han har oppdaget et bilnummer som er relevant for saken, men å snakke med føreren haster visst ikke. Sånne trivialiteter kommer ikke i veien for stemningen i boka. Kroken og Kolden går fortsatt «rett i paperback» og passer godt for påsketurer til det man tror er verdens fredeligste steder.

Mer fra Dagsavisen