Annonse
Helga Flatland.

Hun er årets bokhandlerfavoritt

Helga Flatland får bokhandlerprisen for «En moderne familie».

Annonse
Bøker

 

Bokhandlere landet over har stemt fram sin favoritt blant årets norske skjønnlitteratur og sakprosa. Vinneren er Helga Flatland (33), for romanen «En moderne familie».

Den beskriver hvordan tre voksne søsken takler sine syttiårige foreldres skilsmisse etter førti års ekteskap. Dagsavisens anmelder skrev blant annet at «Helga Flatland er en mester i å vise fram hvordan misforståelser og feiltolkninger, eller bare ulike forståelser av samme situasjon, oppstår – fordi vi alle tolker ut fra vårt eget apparat, vår egen forforståelse, historie, følelsesmessige engasjement. Noe viser vi fram, noe pynter vi på, andre ting vil vi helst både gjemme og glemme. ... Særlig interessant her er utforskningen av søskenforhold. Hvor lik oppvekst har egentlig biologiske søsken i kjernefamilier? De har samme foreldre, ok, men også ulik plass i flokken, kanskje ulikt kjønn, og definitivt ulik personlighet i utgangspunktet.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I en pressemelding fra Bokhandlerforeningen sier Helga Flatland at det er en stor ære å bli lest, diskutert og stemt fram av dyktige og lidenskapelige lesere, folk som jobber med å formidle bøker hver dag.

– Jeg er også svært glad for at bokhandlerne i år velger å løfte fram et såpass ungt forfatterskap som mitt – for rundt meg står en ny og viktig generasjon forfattere, og sammen med dere skal vi arbeide for å gjøre framtida til norsk litteratur mangfoldig og lys! sier hun.

Les Dagsavisens anmeldelse av «En moderne familie»: Skilsmissevoksne

Helga Flatland fikk Vesaas debutantpris for «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» i 2010. De to neste bøkene i trilogien heter «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» (2011) og «Det finnes ingen helhet» (2013). Frittstående «Vingebelastning» kom i 2015. Til våren har teaterstykket «Tarjei» basert på «Bli hvis du må»-trilogien premiere på Nationaltheatret.

Blant de ti nominerte var fem kvinner og fem menn, inkludert flere erfarne og veletablerte forfattere, som Lars Saabye Christensen og Jan Kjærstad.

Annonse