Bøker

Heyerdahls mørke år

Ingen lykkelig slutt på den tre bind store biografien om Thor Heyerdahl.

- 80-årene var et mørkt tiår for Thor Heyerdahl. Familielivet brøt sammen, boka om «Tigris»-ekspedisjonen solgte dårlig, han fikk økonomiske problemer, og hadde ikke lenger nok midler til å utruste ekspedisjoner. Og utover 80- og 90-tallet kom han stadig i konflikt med andre forskere.

Slik oppsummerte Ragnar Kvam jr, da han i går lanserte siste del av sin biografi om Thor Heyerdahl, etter over ti års arbeid og til sammen 1.230 boksider. «Mannen og mytene» strekker seg fra 1970-tallet og fram til Heyerdahls død i 2002. Kon Tiki-ferden var rammen for første bind, «Mannen og havet», (2005), andre bind «Mannen og verden» omhandlet Ra I og Ra II, mens Tigris-ekspedisjonen er rammen for det siste bindet, «Mannen og mytene».

- Det Heyerdahl ville med Tigris-ekspedisjonen, var å seile rundt Afrika og over til Mexico, for å bevise sammenhengen mellom de gamle sivilisasjonene i Mesopotamia, og den nye verden på andre siden av Atlanterhavet. Men ekspedisjonen mislyktes, og han kunngjorde aldri sitt egentlige mål, forteller Kvam.

Mer fra Dagsavisen