Bøker

Her er sommerens store leseguide

Elling og Harry Hole er tilbake. Lucinda Riley herjer på bestselgerlistene og Erlend Loe tar oss med til Helvete.

Endelig har du tid til å ta fatt på den gode boken som har ligget på nattbordet i månedsvis. Eller mangler du boktips fordi ferien, i år som i fjor, kom litt brått på? Her er noen gode titler fra forlagenes ferskvareavdeling:

Ny bok signert Ingvar Ambjørnsen er ute. I «Ekko av en venn» er selveste Elling tilbake og anmelderne har vært mer enn begeistret.

En annen kjenning, Margaret Skjelbred, gir oss vakker novellekunst med «Hadde jeg vinger». Og når vi først er inne på norske litteraturnestorer: Erlend Loe frister med nytt, nærmere bestemt romanen med det klingende navnet «Helvete». Her kan vi følge nyskilte Rakel som finner en trapp ned til et visst sted – der hun får seg en ny «venn».

I samme kategori, altså det motsatte av feelgood-litteratur, inngår Per Schreiners «Beistet», som følger en mann som etter et dyrebitt går igjennom litt av en metamorfose. Det merkelige er bare at ingen rundt ser ut til å reagere.

Jo Nesbø er ute med den 12. boken om Harry Hole. Boken heter «Kniv» og vår mann får skikkelig juling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jo Nesbø er ute med den 12. boken om Harry Hole. Boken heter «Kniv» og vår mann får skikkelig juling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Les også: I bøkene hennes er Yokos pappa Adam kjæreste med Arman

Feelgood

Men også ekte feelgood melder seg i fleng, denne sjangeren hvor Lucinda Riley ruler. Akkurat nå er hun aktuell med «Sommerfuglrommet» – som ikke uventet beveger seg i det øverste sjiktet til Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Rileys konkurrent, Katherine Webb, er også klar med familiehemmeligheter og mysterier når hun slipper løs «Spor i støvet» på det norske markedet.

I tillegg er Erica James på banen med «Blomsterårene», som ifølge forfatterens norske forlag handler om svunnen barndomstid – og kjærlighetens kraft.

Sist men ikke minst får man alt man kan begjære av en sommerbok med Lucy Diamonds «Strandkafeen». Endelig får familiens sorte får, Evie, en retning i livet når hun rett og slett arver en kafé etter tanten sin i Cornwall.

Hjemlige feelgood-dronninger, som Linda Skomakerstuen og Anne Ch. Østby, har også ferske titler for salg, henholdsvis «Uten innkommende ordre» og «Havsang».

«Ett andra anstånd»: Med klørne i behold

Krim og spenning

Vi tillater oss å minne om Mikael Niemis store romansensasjon, «Koke bjørn», som meldte seg i vår. Sjelden har vel toppkarakterene sittet løsere.

Litt true crime har vi også plass til: «Jeg blir borte i mørket» lå 40 uker på bestselgerlistene i USA, og handler rett og slett om jakten på den fryktede Golden State Killer. Boken er nå ute i norsk språkdrakt.

Den finske forfatteren Mikael Niemi har fått sensasjonelle tilbakemeldinger på sin «Koke bjørn». Sekserterningene har stått i kø. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Den finske forfatteren Mikael Niemi har fått sensasjonelle tilbakemeldinger på sin «Koke bjørn». Sekserterningene har stått i kø. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Svært kritikerrost krim står også japanske Hideo Yokoyama for – ute med mye omtalte «64» her til lands.

Og lystig er det heller ikke når krimfavoritten fra Island, Yrsa Sigurdardottirs, er ute med et siste stikk, den grøssende krimromanen «Galgen».

Ganske blodferske «Kniv» fra Jo Nesbø blir utvilsomt en stor sommerhit. Det samme gjelder Jørgen Jægers «Judasskuddet». Fersk er også Ørjan Nordhus Karlssons «Hvit Armada», som beskrives som en riktig realistisk thriller fra Norge. Vi skal heller ikke glemme Tom Egelands trikkedrama, «Falken», som er blitt beskrevet som urovekkende realistisk.

Blant norske krimbøker er også Agnes Lovise Matres «Iskald» et godt stalltips. Det samme er «Den som elsker deg høyt», signert Kristine Storli Henningsen. Her er det psykologisk uhygge fra Spania som venter oss.

En stalker-roman

Rakel Solstads «I for internatunge» gir deg innsyn i tidligere internatliv.

En vaskeekte stalker-roman, vanker også – under tittelen «Herfra til Hiroshima». Den er signert Sunniva Lye Axelsen og handler om hjemmehjelpen Ingrid som forlater jobb og hjem for å følge etter ekskjæresten på hans jorden-rundt-reise.

Langt reiser også Leah og Levi Henriksen. Far og datter gir oss et lite stykke Afrika i sitt felles bokprosjekt, «Vinter på savannen».

Liker du bøker signert Marit Eikemo eller Nina Lykke? Det er bare å rydde plass til nye eksistensielle kriser i bokhylla: Ingvild Solstad-Nøis er ute med romanen «Eid»

Leah Henriksen (19) har gitt ut ungdomsromanen «Vinter på savannen» sammen med sin far, Levi Henriksen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Leah Henriksen (19) har gitt ut ungdomsromanen «Vinter på savannen» sammen med sin far, Levi Henriksen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For den kresne

Til den kresne leser anbefaler vi debutanten Maria Sand, som har rukket å få mye oppmerksomhet for sin «Malurtveien 10». Selveste Karl Ove Knausgård har dessuten svingt pennen igjen og gir oss «Fuglene under himmelen» – mens Ingvild Lothe er aktuell med «Havfruehjerte»: En poetisk punktroman om kjærlighet, vold og sorg.

Svært så kritikerroste Jón Kalman Stefánsson, og hans nye bok «Historien om Ásta», er uten tvil en av sommerens tryggeste anbefalinger.

Det samme er «En gentleman i Moskva», fra amerikanske Amor Towles.

«Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen» av Khaled Khalifa finnes også på forlagenes anbefalingsliste, det samme gjør «Svart vann» – signert ingen ringere enn Joyce Carol Oates.

Videre tipper vi mange vil sette av tid til å lese både Han Kangs «Hvit» og Wanda Marascos portrett av Napoli, «Kompaniet av dikta sjeler».

Gi f**n

Er du rett og slett en helt utslitt småbarnsmor eller far som ikke tror du får tid til å lese denne sommeren? Da kan «Feltnotater fra småbarnslivet», skrevet av tre kvinner i samme båt, være noe for deg. Og vi skal ikke slippe livet med småbarn helt enda, men bare minne om at Hedvig Montgomery har inntatt bestselgerlistene igjen, denne gangen med «Barnehageårene».

Ytterligere to solide sakprosaverk er Sun Heidi Sæbøs «Kina – den nye supermakten», og Anders Bortnes «Søvnløs».

«Feltnotater fra småbarnslivet» redder sommeren for mange  og er skrevet av Therese G. Eide, Kristin Storrusten og Heidi Bøhagen. Dette er boka for alle som egentlig ikke har tid til å lese mellom våkenetter og bleieskift.  Foto: Veronica Karlsen / NT

«Feltnotater fra småbarnslivet» redder sommeren for mange og er skrevet av Therese G. Eide, Kristin Storrusten og Heidi Bøhagen. Dette er boka for alle som egentlig ikke har tid til å lese mellom våkenetter og bleieskift. Foto: Veronica Karlsen / NTB

Du kan også bli med på en forunderlig vandring med Morten Bjergas «Dødevegen», mens «Third culture kids: Å vokse opp mellom kulturer» byr på mange spennende stemmer.

Gudmund Morens bok «Okkupanter. Historien om Trudel og Georg Bauer» utkom passende nok 8. mai. Og i dét høstmørket var i ferd med å slippe, kom Sigri Sandbergs bok «Mørke: Stjerner, redsel og fem netter på Finse».

Til slutt gjenstår det bare å minne om storselgere som virkelig setter deg i sommerstemning – som «Kortreist: 70 fine hengekøyeturer», «Sommerquiz 2019» samt «Den edle kunsten å gi f**n».

Mer fra Dagsavisen