Heder til Hoem

Edvard Hoem fikk Bragejuryens hederspris for sine «uforgløymelege» menneskeportrett. Her er også resten av vinnerne.

Torsdag kveld ble Brageprisene i litteratur delte ut. 

I klassen for sakprosa ble Torgrim Eggen årets Brage-vinner, for biografien over forfatteren Axel Jensen. Den heter «Axel. Fra smokken til Ovnen», og skildrer en mann biograf Eggen kaller «noe av en lystløgner».

Les også Dagsavisens anmeldelse: «forfatterens likegyldighet til egne barn noe av det drøyeste å lese  denne biografien» (D+)

Juryen føyer til at «Alle elementene er på plass: rikelig med alkohol og andre rusmidler, følelsessvingninger fra ekstase til depresjon, trekantdramatikk og seriemonogami, arroganse og prestasjonsangst ispedd brå omslag fra fattigdom til feite honorarer».

Les også Dagsavisens portrett med Torgrim Eggen: «– Jeg har litt sansen for Willoch, jeg» (D+)

De andre nominerte i klassen for sakprosa var Nilas Johnsen for «Erdogan. Tyrkias nye sultan», Hege Kofstad for «Grenselosene» og Shazia Majid for «Ut av skyggene».

Barn i sorg og tegnet Sult

I klassen for barne- og ungdomsbøker fikk Ane Barmen Bragepris for «Draumar betyr ingenting», som handler om Louise, som er i dyp sorg. De andre nominerte var forfatter Ingeborg Arvola og illustratør Nora Brech for «Buffy By er talentfull», Rune Belsvik for «Fugleguten» og Harald Nortun for «Blå flaggermus». 

Årets åpen klasse var bildebøker for voksne og barn. Prisen der gikk til Martin Ernstsen for «Sult», som er en tegnet versjon av Knut Hamsuns roman. De andre nominerte var Anna Fiske for «Hvordan lager man en baby», Hilde Hodnefjeld for «Lykke og ulykken» og Mari Kanstad Johnsen for «3 2 1». 

Portrettøren Hoem

Årets Brages hederspris gikk til Edvard Hoem. I begrunnelsen heter det blant annet at han skriver «uforgløymelege portrett av menneske, deira liv og virke, og han har ei eiga evne til å skildre gleda og slitet i all slags arbeid, til å utforske sosiale klassar og vise nyansane i ulike menneskeliv».

Les også: «Mesterlig jordmorhistorie signert Hoem» (D+)

Juryen dro dessuten fram at Hoem i tillegg til å skrive romaner, drama og salmer, også har virket som gjendikter av Shakespeare, som husdikter, dramaturg og teatersjef.

Lykkes legeroman

I klassen for skjønnlitteratur for voksne ble det Nina Lykke som kunne ta hjem statuetten, for romanen «Full spredning». De tre andre nominerte var Jon Fosse for romanen «Det andre namnet», Øyvind Rimbereid for diktsamlingen «Hvit hare, grå hare, svart» og debutant Mari Andreassen for novellesamlingen «Hvor lenge varer vi».

Les også: «smått genial disseksjon av felles folkesjel, kronglete tosomhet og individuell ensomhet» (D+)

«Full spredning» har undertittelen «en legeroman», og handler om fastlegen Elin, som har sett seg lei på kravstore pasienter, fraværende mann, sneversynte naboer – egentlig store deler av livet generelt. Idet romanen begynner har Elin flyttet fra mann og elsker og bosatt seg på sitt eget legekontor – med morsom sarkasme rulles det så opp hvorfor. «Skarpt og presist... nådeløst og avslørende», lyder Bragepris-juryens ord.