Bøker

Flere mjuke pakker som varmer i kulda

Få formidler julas store og små drama bedre enn Levi Henriksen, sist bevist i novellesamlingen «Jern & Metall».

Dagsavisen anmelder

NOVELLER

Levi Henriksen

«Jern & Metall»

Gyldendal

###

«Det er som om lukta av ribbe, surkål og kjøttkaker nuller ut folks evne til å tenke rasjonelt, og i motsetning til den gjengse oppfatning er det bare unntaksvis man kan skylde på alkohol», står det i novellen «Plutselig i desember». Som inneholder en kryssreferanse til novellesamlingen «Bare mjuke pakker under treet» fra 2005, og derved også den påfølgende filmen «Hjem til jul». Levi Henriksen har spesialisert seg på å skildre julefeiringens varierende stemninger.

Jula forsterker følelser. Spesielt ensomheten og nederlagene, som er et gjennomgående tema her. Fortellingene er følelsesladede, men sentimentalitet blir sjelden bedre enn dette. Sørgelige er de aldri. Henriksen skriver om gode mennesker som tar livets store avgjørelser, eller som lever med sin skjebne som best de kan. Her er også mye jul med sin glede, lys i mørket som det også kalles, som i den nevnte «Plutselig i desember», der et barn blir født under vanskelige omstendigheter på selveste julaften. I «Sin brors vokter» spiller julenissen en avgjørende rolle.

Les også: Forfattere som skriver nynorsk, kan se langt etter Bokhandlerprisen (+)

Levi Henriksen beveger seg i de vante områdene, i sitt Skogli, rundt Flyktningsjøen, Baklengselva og bedehuset Eben Ezer. Vi får en mistanke om at alle menneskene i dette området snart må være omtalt i bøkene hans, men Henriksen går tydeligvis aldri tom for spesielle skjebner å formidle. Det er flere tematiske gjentakelser i fortellingene, men jula er i seg selv basert på gjentakelser, så det lever vi godt med.

«Jern & metall» er ikke bare jul. Novellen som har gitt boka navn setter forholdet mellom arbeidsfolk og ledelse på spissen. Boka rammes inn av to fortellinger om rock’n’roll, egentlig den samme fortellingen sett fra to synsvinkler, igjen med mennesker som er opptatt av å gjøre det rette, uten hensyn til konvensjonelle konsekvenser. Denne boka varer minst helt til påske.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!