Annonse
Foredraget og pamfletten «Vi burde alle være feminister» gjorde himamanda Ngozi Adichie berømt.

Fire feministiske bøker

Mars byr på mye interessant oversatt lesestoff som på ulike vis tar opp forholdet mellom kjønnene.

Annonse
Bøker

 

PAMFLETT

Chimamanda Ngozi Adichie

«Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag»

Oversatt av Hilde Rød-Larsen

Gyldendal

Nigeriansk-amerikanske Adichie er skjønnlitterær forfatter som ble verdenskjent som feminist via TED-foredraget som siden ble til pamfletten «Vi burde alle være feminister». I «Kjære Ijeawele» kommer hun med konkrete tips til hvordan kvinner kan oppdra døtre – og sønner, slik at de når sitt fulle potensial. Sett med norske øyne er kanskje noen av rådene slikt man allerede har kommet fram til selv, ting som allerede anbefales i Norge. Men her er også mange fine påminnelser, alt skrevet i en varm og oppmuntrende tone.

ANTOLOGI

Francesca Cavallo og Elena Favilli

«Nattafortellinger for rebelske jenter»

Oversatt av Heidi Sævareid

Cappelen Damm

Hundre fortellinger om hundre ekstraordinære kvinner som på hver sin måte har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted. Her er matematiker Ada Lovelace side om side med supermodellen Alek Wek, sammen med aktivister som Aung San Suu Kyi og forfatteren Astrid Lindgren – og da er vi fremdeles på A. Tekstene er korte. Alle begynner med «Det var en gang», og er fint illustrerte. Utvalget er fra hele verden. Dette er Marta Breen og Jenny Jordahls «60 damer du skulle ha møtt»s internasjonale kusine. For barn, men egentlig alle.

ROMAN

Emma Cline

«Jentene»

Oversatt av Trude Marstein

Cappelen Damm

En litt ujevnt roman, men leseverdig for den interessante utforskningen av et ofte underkommunisert fenomen: Jenters fascinasjon for andre, kanskje litt eldre jenter. Handlingen er lagt til 1969. Fjorten år gamle Evie kjeder seg. Foreldrene skal skilles, hun mangler gode venner. Da dukker Suzanne opp. Hun er medlem av en kult. Evie blir dypt fascinert. Flere tiår senere forteller hun historien om hva som skjedde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

SELVHJELP

Glennon Doyle Melton

«Love Warrior»

Oversatt av Tiril Broch Aakre

Tiden

«En kvinnes vei til kjærlighet og sannhet» er undertittelen på denne boka, skrevet av kvinnen bak den populære bloggen momastery.com. Hun har en fortid som alkoholiker og bulimiker, men følte seg reddet av ekteskapet, som også ga henne tre barn. Da hun oppdager at mannen er utro, raser alt. Hun tvinges til en konfrontasjon. Hva vil det si å være kvinne, og mann, og hvordan hindres vi av de rollene vi tror vi må ta? Man trenger definitivt ikke være enig i alle svarene hennes. Men spørsmålene er interessante.

Annonse