Bøker

Festlig feelbad

Morsom, intelligent og original slukebok.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Maria Semple

«Hvor ble du av, 
Bernadette»

Bastion Forlag

Oversatt av Eivind Lilleskjæret

Bernadette er forsvunnet. Hun er mamma til Bee, tenårig skolelys, og kona til Elgin, berømt supergeek og sjefsinnovatør hos Microsoft i Seattle. Tidligere prisvinnende arkitekt i California, nå halvdeprimert eremitt med dårlig skjult forakt for den småborgerlige friskuslagånden som dominerer Seattle generelt og Bees skole spesielt.

«Hvor ble du av, Bernadette» er datteren Bees forsøk på å nøste opp i forsvinningen. Familien skulle jo på cruise sammen! Til Antarktis! Så hvor i all verden kan mamma ha tatt veien?

Absolutt dramatisk. Men er mest av alt morsomt. Og smart. «Hvor ble...» er satt sammen av eposter, brev, avisartikler, ymse former for skriftlig dokumentasjon sendt til og mellom venner, kollegaer og diverse myndigheter - dokumentasjon som til sammen gir et bilde av hva som har skjedd, og hvorfor.

I det ene øyeblikket leser man en ufrivillig morsom epost hvor en av mødrene i Bees klasse klager sin nød over hvor håpløst lite opptatt Bernadette er av å innordne seg, på neste side får man Bernadettes versjon i form av en epost sendt til sin private sekretær i India(!).

Lettlivet humor med et helt hysterisk festlig persongalleri, men indirekte også en forfriskende analyse av mellommenneskelige forhold. Hva gjør man med mennesker som aldri slutter å bry seg om uviktige detaljer? Som forpester tilværelsen din med sitt mas og kjas om uviktigheter, om skolelunsjer og deltagelse? Når du selv har viktigere ting fore? Hvordan krangler man på mest mulig intelligent vis, og hvor mye vet man egentlig om sine antatt nærmeste? Og hvor går egentlig grensen mellom genialt sær eller sosialt tilbakestående?

Maria Semple har ligget øverst på bestselgerlistene i USA i flere måneder med denne boka, som fikk amerikanske kritikere til å juble. Det er forståelig. Bernadette er lett å elske.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no