Bøker

Fare i fjorden

Arven fra Gjest Baardsen lever videre i ny krim.

Dagsavisen anmelder

KRIM

Rune Timberlid

«Satans mor»

Samlaget

Rune Timberlid har skrevet en lang rekke krimromaner med handlinger lagt til Sogn og Fjordane. Et fylke som langt fra er så idyllisk som man skulle tro, siden landets høyeste gjennomsnittlige levealder trekkes ned av uvanlig mange dramatiske drap i disse bøkene.

Tittelen «Satans mor» spiller ikke på store familieintriger, selv om det er nok av dem i denne fortellingen. Det er navnet på ei bombe, som blir satt sammen i bokas første kapittel, for å sprenge en ny cruisekai innerst i Sognefjorden. To ordførere omkommer.

En rekke næringsinteresser står mot hverandre her. Turistene er ettertraktede. I tillegg kommer miljøspørsmålet, sånn at også Natur og ungdoms representanter står høyt på lista over mistenkte. Og terrortrusselen er alltid til stede. Timberlids politihelt Rolf Randen lå jo i forrige bok utenfor kysten i Nordfjord i en liten gummibåt og passet på at ikke ekstreme islamister skulle slå til mot riket.

Timberlid liker å trekke store historiske linjer. Denne gangen til overgrep på et sanatorium i etterkrigsårene, og sannelig også et viktig gjestespill fra den lokale helten Gjest Baardsen 150 år i forveien. Dette understreker romanens sus av eventyr. «Satans mor» er ikke imponerende realistisk, men underholdende nok, spesielt hvis man vil vite mer om områdene Timberlid beskriver.

Timberlid har kanskje enda mer å gå på: Han jobber egentlig i Lotteri- og stiftelsestilsynet. I denne materien må det ligge materiale han kan bruke til å gå mer i dybden enn i en røverhistorie om dypvannskaier.