Bøker

Er du lei av øl og Lars Monsen? Her er noen bedre tips til farsdagen

Norges største forlag anbefaler bare bøker av menn til farsdagen. Hvis din far også er et menneske: Her er noen andre boktips.

Bilde 1 av 15

Farsdag er kjønnsstereotypienes helligdag. Og blant verstingene er bokbransjen, som man jo kanskje skulle tro var progressiv og framsynt og interessert i friske perspektiver og nye stemmer. Men ikke på farsdag, da er det Pondus, øl og Petter Stordalen, år etter år etter år. Dette har jeg skrevet om før, og siden observert, dyster og oppgitt, hvordan historien gjentar seg hver november.

Les også: Puppedamer, Gestapo og Stordalen - det er farsdag igjen

I 2019 er det fortsatt sånn at når Norges største forlag Cappelen Damm kommer med «Boktips: Ti bøker til pappa på farsdag 2019», er det ti bøker av ti mannlige forfattere (en av dem med kvinnelig medforfatter). Først etter at dette ble påpekt på sosiale medier, endret Cappelen Damm lista til å også inkludere bøker av og om kvinner.

Det var Bent Inge Hvitstein, bibliotekar på Bekkestua, som skrev på Twitter: «Hei Cappelen Damm, dette var en pinlig stereotyp liste over bøker fedre kan tenke seg å lese. Hvor er gaven til f.eks. poesi-pappa, kunst-pappa og bake-pappa? Og er det ikke barskt nok å lese noe av kvinnelige forfattere?» skrev Hvitstein. «Det har du rett i – vi må fikse på dette», svarte Cappelen Damm raskt – det skal de ha. Og la ut en ny liste med boktips til farsdag. Nå med tre bøker av kvinner (og to med kvinnelig medforfatter).

###

CappelenDamms boktips til farsdagen - med 10 mannlige forfattere. Er siden endret.

Men forlaget måtte altså minnes på at de selv i høst har for eksempel en nyoversatt tittel ute av en av Storbritannias mest anerkjente og populære kapasiteter på romertiden, Mary Beards «S.P.Q.R», som altså kom inn først på den korrigerte lista, og NRK-profil Marte Spurklands nye bok «Pappas runer» (se under). De husket det ikke selv.

I nettbokhandelen til Gyldendals bokhandelkjede ARK, blir farsdagskunder fristet med tilbudene «Til dad-joke-pappa» (Pondus), «Til få-ut-fingern-pappa» (enda en bok av Petter Stordalen), «Til ut på tur-pappa» (Lars Monsen) og en krimbok av Jørn Lier Horst til «spennings-pappa». Norlis nettbokhandel har en egen farsdags-side med «6 bestselgere til knallpris» (Yuval Noah Harari, Tore Skeie, Hans Rossing, «Pondus», «Lunch», Are Kalvø), og så ytterligere 36 bøker av menn (Hege Kofstad – se under – og Maja Lunde har sneket seg med på lista).

###

Noe for enhver smak, der altså. Skjermdump fra tanum.no

Cappelen Damms nettbokhandel Tanum har utelukkende bøker av menn på sin «Tips til farsdagen»-side. «Hos Tanum finner du et stort utvalg bøker til han far – vi har noe for enhver smak», skriver de, ved siden av et bilde av «Lunch», «Pondus» og den nye boka om Ole Gunnar Solskjær. På mobilen kan man rulle gjennom alle Tanums farsdagstips uten å finne en eneste kvinne.

Ti andre tips

Hvis du nå likevel vil gi en bok til din far, ektemann, samboer e.l., og vedkommende er et menneske, ikke en markedsføringsklisjé: Her er ti andre tips til farsdagsbøker. For at det skal bli likestilling, har jeg matchet Cappelen Damms ti bøker av menn med ti bøker av kvinner. Bøkene er spennende, aktuelle og engasjerende, og det er fedre og menn i alle sammen. God farsdag!

Marte Spurkland: «Pappas runer»

Faren til Marte Spurkland var noe for seg selv. Etter å ha holdt seg våken gjennom en ekstrem kreftoperasjon, der legene har fjernet en stor hjernesvulst og skåret bort så mye av hjernen at det utløser epileptiske anfall på operasjonsbordet, har han våknet til liv og skal informere kollegene på universitetet. Datteren spør hva hun skal skrive i tekstmeldingen, og runeforsker-faren dikterer: «De har tatt fra meg senteret for kortkvistruner»! Det er en besk, ramsalt humor og en stolt trass i denne boka, selv om den ikke ender godt: Boka følger kreftforløpet fra diagnose til død, drøyt tolv måneder. Samtidig er det en populærvitenskapelig bok om runer og språk, der datteren fullfører arbeidet til sin far, og reiser en minnestein i skrift.

###

Olga Tokarczuk: «Før plogen over din de dødes knokler»

Her er årets krimtips til spennings-pappa! Eller Nobel-pappa! Polske Olga Tokarczuk har gjennom 2010-tallet vært ansett som en av kontinentets mest spennende forfattere, og ble i høst tildelt Nobelprisen. Med upåklagelig timing hadde forlaget i høst klar den norske oversettelsen av denne romanen, som blant mye annet handler om drap, krypskyting og spådomskunst. «Olga Tokarczuks spennende mordgåte viser at nobelprisvinnere absolutt ikke trenger være tunge og kjedelige» skrev kollega Gerd Elin Stava Sandve i sin anmeldelse.

Tone Hødnebø: «Å snu verden inn mot verden: Dikt i samling»

Og her er årets beste tips til poesi-pappa. Rett før farsdagen kom denne fine samleutgaven av Tone Hødnebøs seks samlinger, inkludert hennes hittil siste, Kritikerprisen-nominerte «Nytte og utførte gjerninger» (2016). Smarte, beleste, engasjerte og intenst tilstedeværende dikt fra en av sin generasjons fremste lyrikere.

Nazneen Khan: «London. Blant gangstere, rabbiner, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet».

Alle liker London, fedre også. Og det var på høy tid med et nytt norsk bokblikk på den storbyen flest nordmenn besøker. Nazneen Khan-Østrem, som har røtter i både Kenya, Pakistan, Oslo, Surrey og Flekkefjord, har et unikt utgangspunkt for å fortelle om den multikulturelle metropolen. I boka gir Khan rike, levende skildringer som utdyper turistbildet av London, og byr også på et møte med sin far.

Les også: Hun skriver hjem fra verdens navle

Nora Krug: «Heimat. Et tysk familiealbum»

Tegneserier og krigen går jo gjerne igjen på lister over farsdagstips. Her er begge to i ett! En gripende, dypt original og fortjent prisbelønt memoarbok der amerikanske Nora Krug gjennom tekst og tegning forsker i sin tyske familiehistorie. Som få andre klarer hun gjennom seriemediet å mane fram hvordan det faktisk kan ha vært å være en vanlig far i en vanlig småby og være vitne til jødeforfølgelsene.

Les også: – Medløperne er alltid flest

Shazia Majid: «Ut av skyggene. Den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner»

En av sakprosa-bøkene som virkelig vil stå igjen fra det norske bokåret, også denne Brage-nominert: Gjennom sterkt personlig fortelling og systematisk gransking av tilgjengelig forskning og lite utnyttede kilder viser Majid et nytt bilde av innvandringen til Norge, og hvordan de pakistanske mødrene jobbet, slet og ble ignorert. Dette er også historien om Majid og hennes søstre, som inkluderer Mahmona Khan, forfatter av NRK-aktuelle «Skitten snø».

Sonja Wigert, 1938. Thorgeir Wardenær/Oslo Museum

Iselin Theien: «Sonja Wigert – Et dobbeltliv»

Betimelig nyutgivelse i pocket av denne oppsiktsvekkende biografien fra 2010, som med solid og nytt kildemateriale forteller den ville og gripende historien om filmstjernen Sonja Wigerts oppgang og fall, som agent og dobbeltagent under krigen. Nå filmatisert med Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen, men boka er givende lesning uavhengig av filmen.

Les også: Ingrid Bolsø Berdal - Historiene om kvinners motstand er ikke fortalt

Hege Kofstad: «Grenselosene»

Årets outsider blant de Brage-nominerte i sakprosa-klassen, og høyst aktuell i kjølvannet av fjorårets opprivende debatt om grenselosene og de norske jødene, og Marte Michelets bok "Hva visste hjemmefronten". Hege Kofstad, som jobber i Norges Veteranforbund, trekker fram sterke historier om oppofrelse og mot blant småkårsfolk som risikerte livet for å gjøre det rette.

Hannah Arendt: «Politikk i dystre tider»

Til filosofi-pappa: Tysk-amerikanske Hannah Arendts politiske tenkning, spesielt om det autoritære, er blitt ubehagelig aktuell, og hun har fått en renessanse både blant fagfilosofien og allmenne lesere. I år kom denne fine utgaven av et utvalg av hennes skrifter i nye norske oversettelser.

Margaret Atwood: «Tjenerinnens beretning» / «Gileads døtre»

Jeg leste «Tjenerinnens beretning» da den kom ut og den gjorde uutslettelig inntrykk, det er en sånn bok som får en til å se verden og politikken med litt andre øyne, og kan man oppnå det på en farsdag må man jo være fornøyd. I høst, over 30 år etter, kom oppfølgeren "Gileads døtre", den har jeg ennå ikke fått lest, men jeg ønsker meg den til farsdagen.

Mer fra Dagsavisen