Kultur

«En stor fornærmelse»

I en ambisiøs ny biografi om dynamittkongen Alfred Nobel (1833-1896) fortelles det at mange svensker følte seg ydmyket da det ble kjent at fredsprisen skulle deles ut i Norge. «En stor fornærmelse, hevdet den forargede svenskekongen Oscar II.

Dagsavisen anmelder

BIOGRAFI

Ingrid Carlberg

«Nobel. Den gåtfulle Alfred Hans värld och hans pris»

Norstedts

Forfatteren Ingrid Carlberg skriver underholdende om dette i et eget lite kapitel i boka der hun sammenligner den ydmykelsen svenskene følte med: «.. trippel norsk på pallen – under et OL i Sverige».

Heftige følelser og stor oppstandelse i Stockholm i året 1897 da Alfred Nobels testamente for første gang ble kjent for offentligheten. Få skjønte helt hva Alfred Nobel hadde tenkt på med sine grandiose fem nobelpriser, aller minst slektningene som følte seg snytt for en stor arv. Alfred Nobel selv hadde ingen barn, han forble ugift hele livet, men hadde nevøer og nieser som han hadde hatt et nært forhold til. De arvet noe, men ikke på langt nær så mye som de hadde tenkt seg, sånn sett helt i tråd med Alfred Nobels oppfatning om at store arvede formuer bare virker moralsk ødeleggende.

Les også: Fredsprisvinner gjør norgesbesøket så kort som mulig

Den svenske journalisten og forfatteren Ingrid Carlberg har brukt flere år og nesten 600 sider i boka «Nobel» for å fortelle den dramatiske historien om Alfred Nobel og hans berømte testamente. Men hun strekker seg langt utover det biografiske, og gir sine lesere et spennende innblikk i 1800-tallets epokegjørende vitenskapelige oppfinnelser, i forretningsliv, kjærlighetsliv og familieliv. Og naturligvis med den begavede familien Nobel i sentrum for fortellingen. Faren Immanuel Nobel var selv en anerkjent ingeniør som klarte å få den russiske tsaren interessert i sine «sjøminer». Hele familien flyttet til St. Petersburg der de bodde i mange år. De to eldre brødrene til Alfred, Ludvig og Robert fortsatte å bo i Russland og Georgia det meste av livet der de drev storindustri. Men det var den yngre broren Alfred som var den mest kreative og begavede. Han skjønte tidlig at nitroglycerinet som var oppdaget av en italiener, kjemikeren Ascaino Sobrero var mer eksplosivt og effektivt enn svartkruttet, men dessverre veldig følsomt for temperatursvingninger og derfor vanskelig å håndtere. Etter mye prøving og feiling og eksplosjoner som drepte mange mennesker, også lillebroren Emil, forsto Alfred Nobel at glycerinet kunne blandes med kiseldioxid, og dermed hadde man et helt nytt og mer stabilt produkt, nemlig dynamitten.

Det er skrevet bøker også tidligere om Alfred Nobel, men spesielt for denne nyeste biografien er det enorme skriftlige materialet som ligger til grunn. Ingrid Carlberg har reist verden rundt for å lete opp brev og dokumenter. Hun legger ikke skjul på at det tidligere har vært en tendens til å ville retusjere bildet av Alfred Nobel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen store eller sjokkerende nyheter bringes fram i denne biografien, men Ingrid Carlberg fyller ut bildet av geniet Alfred Nobel, legger til detaljer og tegner opp en mer temperamentsfull og motsetningsfull personlighet – enn det vanlige bildet av ham. Hun legger ikke skjul på rausheten og gavmildheten hans, heller ikke på raseriet og irritasjonen hans i tallrike familiefeider. For ikke å snakke om alle «kamper» han må kjempe i forretningslivet, der det kryr av sjarlataner og svikere som prøver å lure fra ham patenter. Etter å ha flyttet fra Russland, bor han en periode i Hamburg for deretter å slå seg ned i Paris. Etter at pengene begynner å strømme inn i begynnelsen av 1870-tallet kjøper han seg en flott bolig på Avenue Malakoff i det sentrale Paris.

Kommentar: «Han kommer for å motta fredspris, men på hjemmebane er det stadig trøbbel»

Men i kjærlighetslivet er det mindre lukrativt enn i forretningslivet. I biografien får leseren servert den merkelige og litt mystiske kjærlighetshistorien mellom Alfred Nobel og den 18 år yngre Sofie Hess. De levde ikke sammen, og giftet seg aldri, men de brevvekslet og møttes gjennom mange år. Alfred Nobel underholdt henne med store pengebeløp mens han ventet på at hun skulle utvikle sitt åndsliv. Noe som ikke skjedde. Hun brukte pengene han sendte til å leve et luksusliv på forskjellige kurbad i Europa. At Alfred Nobel hadde humoristisk sans vitner de sirlig førte regnskapene om, der Sofie Hess alltid kjærlig benevnes som «Trollet», med etterfølgende beløp som har gått til kjoler, hatter og edle drikkevarer. Et barn får hun også, mens hun lever godt på «nobelpengene», men ikke med Alfred.

Alfred Nobel skal personlig ha vært en lite pretensiøs mann, men selskapene som ble holdt for venner og bekjente og eliten i Paris skal ha vært overdådige både hva mat og oppdekning angikk.

Den avsluttende delen av biografien er spennende som en thriller. Det er her Ingrid Carlberg forteller den utrolige historien om testamentet og de mange utfordringene som fulgte i kjølvannet av det. Det var på et hengende hår at ikke «nobelpengene» havnet i Frankrike! For hvor hørte Alfred Nobel hjemme? Han hadde ikke bodd i Sverige siden han var 9 år. Men han var født der, av svenske foreldre.

Skulle man ha innvendinger måtte det bli den til tider overmektig detaljerte beretningen om Alfred Nobels mange iherdige forsøk med «dynamitten», og den nitide beskrivelsen av familiens mange oppturer og nedturer i forretningslivet. Men sammenlagt er boka en studie i en kreativitet og handlekraft som virker overveldende. Uten at bildet av den ensomme og kjærlighetslengtende Alfred Nobel blir mindre tydelig.