Kultur

En ny dag truer

Hver dag våkner A opp i en ny kropp og i et nytt liv. Så hva skjer når A forelsker seg i én spesiell person?

Dagsavisen anmelder

UNGDOMSROMAN

David Levithan

«Hver dag»

Gyldendal

En dag er A den vakreste og mest populære jenta på skolen, neste dag våkner A opp i kroppen til en sykelig overvektig gutt. Slik har det vært helt siden fødselen, og A er blitt vant til denne svevende tilværelsen som gjest i andres liv. Uansett hvor A våkner opp er det én regel som skal følges: Ikke bland deg inn. Alt går etter planen helt til A en dag inntar kroppen til Justin og møter hans kjæreste Rihannon. A faller hodestups for den unge jenta og lengsel fører til at A gjør det som skal til for å møte sin store kjærlighet. Hvordan skal A få Rihannon til å forstå hva som skjer? Og kan kjærligheten dem imellom fungere i det hele tatt?

Selv om det er et spennende science fiction-plott og en umulig kjærlighetshistorie som driver historien framover, er det As oppdagelser i forskjellige tenåringskropper som gjør historien unik. For A er det alltid det indre som teller og A behandler hver nye kropp med stor respekt. A har ikke noe kjønn, ikke noen preferanser eller fysisk selvbilde. Hver dag må A likevel forholde seg til noe nytt. Hvordan er det å være i en kropp som er avhengig av narkotika? En kropp som er skolens midtpunkt? En gutt i en jentekropp? En sørgende kropp? En sykelig overvektig kropp? Hver person er skildret med enkle ord, men på en levende og nærgående måte:

«Jeg har vært stor før, men jeg tror aldri jeg har vært så stor som dette. Det er som sekker med kjøtt har blitt festet til armene, beina og overkroppen min. Alt er slitsomt.»

Kapitlene er delt opp i dager. Leserne blir kjent med A på dag 5.994 i livet, 16 år gammel. Gjennom de hyppige kroppsbyttene blir det skildret hvordan forskjellige ungdommer takler hverdagen sett innenfra:

«Jeg blir vekket ved daggry av søsteren min som roper navnet mitt, Valeria. Jeg tror jeg er sent ute til skolen. Men nei. Jeg er sent ute til jobb. Jeg er en hushjelp. En mindreårig, ulovlig hushjelp.»

Selv om A stadig skifter utseende og omgivelser er personligheten tydelig og konstant. Som leser tror jeg på kjærlighetshistorien og A sine reaksjoner og handlinger. A dømmer ingen og syns forskjellene på kroppene sinnet går inn i er det som gjør hver person spennende, unik og sterk. Kort og godt: Vær deg selv.

«Til og med før jeg åpner øyene, vet jeg at jeg liker Vic. Gutt i jentekropp. Lever innenfor definisjonen av sin egen sannhet, akkurat som jeg».

Den amerikanske forfatteren David Levithan har skrevet en bok som ikke bare er underholdende.

inga.semmingsen@dagsavisen.no