Bøker

«En grav for to»: Holt inspirert av Johaug-saken

Anne Holt går inn i langrennssporet. Det er like spennende som et gjennomsnittlig renn i verdenscupen.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

Roman

Anne Holt

«En grav for to»

Gyldendal

Hovedpersonene i bøkene til Anne Holt lever et utsatt liv. Derfor er det tid for et nytt bekjentskap denne gangen. Selma Falck, en flink advokat som har fått livet ødelagt av sin spillavhengighet. Hennes nærmeste allierte er en tidligere politietterforsker, som det har gått så galt for at han nå bor under ei bro i Sinsenkrysset. Begge er typer det godt går an å bli bedre kjent med.

Inspirasjonen for «En grav for to» er Therese Johaug-saken, som noen vil kjenne fra nyhetsbildet de siste årene. Den samme hendelsen er med her, bare at skiløperen heter noe annet, og oppdager hva som står på pilleeska før det er for sent. I stedet er det to andre løpere som blir mistenkt for å ha misbruk det forbudte middelet klostebol. Den siste blir til og med funnet død etter en treningsøkt i Maridalen.

###

Selma Falck står i bunnløs gjeld til faren til løperen som fortsatt er i live, og blir pålagt å undersøke forholdene. Dette fører henne langt inn i Skiløperforbundet (som altså er et annen forbund enn i virkeligheten, for sikkerhets skyld). Her er det ikke lenger mye sunn sjel i sunne legemer. Vi ikke har ingen illusjoner igjen om toppidrettens idealer, men forholdene som beskrives kan likevel virke litt for karikerte til at denne historien skal kunne tas på alvor, og inngå i det Anne Holt har kalt sitt politiske prosjekt.

I tillegg til alminnelige fenomener som dopingtester og tvilsom ledelse, er her også en mann som er innesperret i et rom som blir stadig mindre, for å sette handlingen på spissen.

Boka slutter med en epilog som forklarer bakgrunnen for ugjerningene. Her når Anne Holt omsider en følsom, sårbar intensitet som har manglet så langt i fortellingen, som vi gjerne seg mer av neste gang.