Eksportsuksess med sorg og sopp

I Norge fikk ikke Long Litt Woons bok veldig mye oppmerksomhet. Likevel ble den fjorårets mest oversatte norske sakprosabok. Og utlandet elsket «Stien tilbake til livet».

– Hvor jeg har vært? Spør heller hvor jeg ikke har vært!

Long Litt Woon smiler bredt.

– Jeg kom nettopp tilbake fra en bokhandlerturné i England. I sommer var jeg i USA. Jeg har vært i Finland. I Danmark flere ganger. Nå er jeg her i Tyskland. Det er flere land også. De siste to årene har vært hektiske. Men veldig gøy, sier forfatteren til Dagsavisen.

Les også: Jon Fosse er usikker på om Peter Handke mener alt han sier (D+)

Debutboka hennes, «Stien tilbake til livet. Om sopp og sorg», er solgt til fjorten ulike territorier. Det er flest av alle norske sakprosabøker i 2018.

– Vi sier territorier, ikke land, siden det for eksempel fins to ulike engelske utgaver – en britisk og en amerikansk, og to i Spania, på spansk og katalansk, forklarer Long.

Les også: Juryen brøt reglene for å gi Handmaids-oppfølger litteraturpris

Uventet dødsfall

Nå er hun på bokmessa i Frankfurt for å snakke om «Stien tilbake til livet». På tysk har den fått en ordentlig munnfull av en tittel: «Mein Weg durch die Wälder. Was mich Pilze über das Leben lehrten». På messa TV-intervjues hun live på scenen av Thomas Böhm. De snakker om sopp. Og om sorg.

– Boka har to fortellinger. Den ene handler om at jeg oppdager soppens og soppfolkets verden, sett gjennom min bakgrunn som antropolog. Den andre er en reise gjennom sorg. Jeg går inn i skogen, og kommer ut av sorgen, sier Long Litt Woon.

Les også: Anmeldelse av «Gileads døtre», alias «Handmaids 2»

Protestbok

Sorgen oppsto idet Longs partner gjennom mange år plutselig døde, helt uventet. Long, som blant annet har vært direktør for Likestillingssenteret, nasjonalekspert i Europakommisjonen, og som før det jobbet mange år i ulike stillinger i Kommunaldepartementet, følte seg brått veldig alene. Dessuten sint.

– Da psykolog Sissel Gran leste boka, kalte hun den en protestbok for sorgens plass i samfunnet. Jeg gikk ikke inn for å skrive en protestbok. Men det stemmer at jeg var sint da jeg begynte. Sint fordi jeg ikke følte det var plass til sorgen min. Alt jeg ble møtt med var en slags lineær oversikt over faste sorgfaser jeg skulle bevege meg kjappest mulig gjennom i en bestemt rekkefølge. Men jeg var i fullt kaos! Så jeg prøvde å skrive fram det kaoset. Jeg følte at hele samfunnet bare ventet på at jeg skulle komme meg gjennom sorgen. At sorg liksom er en slags luksus. Men jeg ville unne meg den luksusen! Jeg ville sørge over mannen min. Over oss.

Oprahs favoritt

Sinnet og kaoset har truffet blink, i land etter land. Selveste The New York Times hyllet «Stien tilbake til livet». «Rørende og uventet morsom», mente deres kritiker, i en rosende anmeldelse på avisas førsteside. Oprah Magazine, altså Oprah Winfreys populære livsstilsmagasin, trakk den fram som en av de ti bøkene du burde lese i august i år, og det toneangivende bransjetidsskriftet Publishers’ Weekly smelte til med ord som «fortryllende», «unik» og «medrivende».

– Allerede da jeg skrev boka, tenkte jeg at det sikkert fantes et marked der ute for denne typen beretning. Så jeg spurte forlaget om hva de kunne gjøre for å selge den til utlandet, og fikk slik en litterær agent. Men at interessen skulle bli så stor, og alt skje så fort, det hadde jeg ikke sett for meg, sier Long.

Snakkis i Sverige

Boka kom ut i Norge i august 2017, uten det helt store oppstusset. Et par avisartikler, ingen vegg-til-vegg-dekning av den typen for eksempel Jo Nesbø eller Maja Lunde er gjenstand for når de kommer med bok.

– Allerede på Bokmessa i Göteborg september samme år begynte det å komme rapporter om at boka var «messas store snakkis». Sikkert overdrevent, tenkte jeg, men likevel! At noen snakket om den i det hele tatt er jo positivt! Og det stemte faktisk. Her er vi, to år senere, med salg til de største markedene allerede. Nå har jeg gjort det alle forfattere drømmer om: Jeg har sagt opp jobben for å leve av skrivingen alene, sier Long Litt Woon.