Bøker

Dikt fra 22. juli-advokat

Fem år etter at hun sist ga ut dikt, gjør advokat og lyriker Cathrine Grøndahl comeback, med to dikt hun skrev etter å ha jobbet med 22. juli-rettssaken.

- Rettssaken kommer jeg til å ha med meg hele livet. Det gjorde et svært sterkt inntrykk, sier Cathrine Grøndahl, de siste årene kjent som forsvarsadvokat, utover 90- og 2000-tallet kjent som en av landets fremste nyere lyrikere.

Det er snart fem år siden sist hun ga ut dikt: «Jeg satte mitt håp til verden» (2009), hennes fjerde diktsamling, handlet om Grøndahls opplevelse av å få barn. Diktene fikk et stort publikum, og boka framstår som en moderne norsk klassiker. Før det, i 2003, ga hun ut diktsamlingen «Lovsang», skrevet med bakgrunn i Grøndahls virke som advokat, hovedsakelig med strafferett. Her var det dikt om både «Scandinavian Star» og Orderud-saken.

- Mange forfattere har ikke så mye arbeidserfaring. Jeg skriver om arbeidet mitt, sier Grøndahl.

Nå publiserer Cathrine Grøndahl igjen dikt, i den nye utgaven av Granta, som er en mellomting mellom tidsskrift og litterær antologi (se ved siden av). Temaet for årets utgave er arbeid, og Grøndahl ble invitert til å publisere dikt hun hadde skrevet om arbeidet som bistandsadvokat under 22. juli-rettssaken.

Advokatdilemma

- Selve rettssaken var en samfunnsbegivenhet like mye som et advokatarbeid. Da saken holdt på, dreide mye seg om å forstå hvem Anders Behring Breivik var. Men det som gjorde mest inntrykk på meg i etterkant, var å høre ofrenes fortellinger, og oppleve hvilke fabelaktige mennesker de er. For meg var det et privilegium å møte disse ungdommene, høre deres fortellinger, og følge dem gjennom denne rettsprosessen, sier Grøndahl som er advokatfullmektig i firmaet Hestenes og Dramer, og var bistandsadvokat for 12 av ofrene i 22. juli-rettssaken.

Hun har imidlertid vært forsiktig med å skrive om de konkrete sakene hun har vært involvert i.

- Klientene mine visste at jeg var forfatter. Jeg ville ikke de skulle tro at jeg skulle ta deres fortellinger og gjøre dem til dikt. De har delt sine innerste, såreste og vanskeligste erfaringer med meg. Det kan jeg ikke bare skrive om. Det er dilemmaet mitt som advokat: Jeg kommer tett innpå folk, jeg blir beveget av det de forteller, og jeg skulle mange ganger ønske at jeg kunne skrive om det, men jeg må la det være, sier Grøndahl.

«Stillhet, sa kapteinen»

I «Granta: Arbeid» er hun representert med diktene «En bønn» og «Stillhet, sa kapteinen».

- Det er en stor utfordring å skrive dikt om erfaringer man ikke har gjort selv. Det ene diktet har utgangspunkt i forklaringen fra kapteinen på «M/S Thorbjørn». Det gjorde sterkt inntrykk at det var så stille på fjorden, fortalte han. Etter infernoet på Utøya forventet han ambulanser og sirener på veien tilbake. Så var det helt stille. Det ga meg et utgangspunkt. I diktet skriver jeg ham som en Odyssevs, som binder seg til masten, det er mitt perspektiv på ham utenfra. Det er umulig å tenke seg slike opplevelser innenfra. Det er det som gjør at det er vanskelig å skrive om 22. juli-rettssaken.

Diktet «En bønn» starter slik:

«Det finnes ingen Gud

og det finnes ingen rettferdighet

i slik en natt

men dere er det nærmeste vi kommer:

Retten er satt»

- Jeg skriver at det ikke finnes en Gud eller rettferdighet som kan gjenopprette så grusomme handlinger. Rettssaken er det nærmeste vi kommer. Den ble en minneseremoni. Med sine nøkterne og egentlig utilstrekkelige redskaper, hjalp rettssaken mange til å bearbeide hendelsene, mener Grøndahl.

Flere dikt

Siden 22. juli har det kommet en jevn strøm av bøker om både terrorhandlingene, rettssaken, Anders Behring Breivik og ofrene. Det aller meste har vært dokumentarbøker. Ennå er det få som har behandlet 22. juli-hendelsene skjønnlitterært.

- 22. juli har gjort noe med oss alle. Det ville være synd om ikke det ble gjenspeilet i skjønnlitterær form. Det vil nok komme, men skjønnlitteraturen trenger tid.

- Jeg har liggende noen flere dikt om 22. juli-rettssaken. Det blir en diktsamling, men det blir nok en stund til. Ikke minst fordi jeg prøver å være advokat på ordentlig. Jeg har mye å gjøre. Det er gått fem år siden sist jeg ga ut bok, men da var det seks år fra den forrige også. Det er sånn jeg jobber, sier Cathrine Grøndahl.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen