Bøker

Damer dominerer debutantlistene

Kvinner er i klart flertall blant årets skjønnlitterære debutanter.

Bilde 1 av 5

I 2015 er 19 av 33 skjønnlitterære debutanter på de ti største forlagene kvinner.

– Vi er veldig fornøyde når det skjer, for bøker av kvinner bør utgjøre omtrent halvparten av det som gis ut hvert år. Men det er ikke nok å være dame for å bli utgitt, kvaliteten er selvfølgelig det viktigste, sier Kari Marstein til Dagsavisen.

Hun er redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, hvor alle årets fire debutanter er kvinner.

Marstein har ikke inntrykk av at flere kvinner enn menn sender inn manus. Men også i 2014 var alle de fire debutantene ved Gyldendal kvinner.

– Og året før det hadde vi jammen meg også utrolig mange damer. Seks kvinner og en mann, sier Marstein.

Bare to menn har debutert ved Gyldendal de siste tre årene, mot fjorten damer.

LES OGSÅ: Norsk krim i 2013: 94 prosent menn

Større selvtillit

På forlaget Oktober er årets tre debutanter kvinner. Det samme gjelder for de totalt sju debutantene i 2014 og 2013. Redaktør Cathrine Narum understreker at kjønn er uvesentlig i utvelgelsen.

– Vi ser ikke etter kjønn eller tematikk, men etter den litterære kraften.

– Kan kvinnedominansen bli et problem for unge, skrivende menn?

– Fordelingen mellom kjønnene vil jo variere over år, og det gis ut mange unge menn også. Fortsatt er det vel menn som får mest oppmerksomhet i media. Jeg vet ikke om antallet kvinner er tilfeldig, men dette er såpass interessant at det absolutt burde snakkes om.

Narum mener den høye andelen kvinnelige debutanter viser at kvinner som skriver, har bedre selvtillit enn tidligere.

– Hvis du går femti år tilbake i tid, ville en kvinne som sendte inn et manus, nok ha en større redsel. Bare det å gå utenom det gjengse krevde mot.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Anerkjennelse

Redaktør i CappelenDamm Dan Aleksander Andersen mener tendensen kan skyldes at de gamle barrierene mellom kjønnene ikke gjelder for de nye generasjonene.

– Det har nok mye med anerkjennelsen av den kvinnelige erkjennelsesverden å gjøre. Den ville hovedpersonen, som tidligere gjerne var en typisk mannsfortelling, blir vanligere hos kvinner. I dag skriver mange kvinner aggressive bøker.

LES OGSÅ: - Kvinner må levere

Skoledominans

Også hos skriveskolene er det flest kvinner:

– De siste årene har kvinneandelen av søkerne vært jevnt økende, og den øker ennå. Cirka to tredjedeler av søkerne er jenter, sier Rolf Enger, akademileder ved Skrivekunstakademiet i Bergen.

I skoleåret 2013/2014 var sju av tolv jenter, og året etter ni av tolv. Enger synes ikke dette er så underlig.

– Kvinner er jo i ferd med å overta mye både i akademia og i kulturen. Mannsdominansen i litteraturen er definitivt på vei ut blant de unge i dag, sier han.

Enger vegrer seg imidlertid mot å si at jentenes tekster er bedre enn guttenes.

– De er ikke bedre. Kjønnsfordelingen på søkerne gjenspeiler hvor mange gutter vi tar inn.

Han liker ikke tanken på å skulle vurdere en kvote for mannlige søkere.

– Det sitter veldig langt inne, for det skal jo være kvaliteten som avgjør. Men vi ser jo at vi kan sitte her med grupper på ti jenter, og om dette fortsetter må vi kanskje diskutere hva vi skal gjøre.

LES OGSÅ: Denne flammende forfatteren

– Som før

Også ved Forfatterstudiet i Bø og Forfatterstudiet i Tromsø er det flest kvinnelige søkere og studenter. Leder i Tromsø, Anne Oterholm. kan imidlertid ikke se at dette er et nytt fenomen.

– Da jeg gikk på Skrivekunstakademiet i 1986–1987, var det langt flere kvinnelige studenter, men flere mannlige debutanter. Jeg er ikke helt sikker på om det er en sammenheng her.

LES OGSÅ: Skal møte internasjonale forlag

Mange menn ennå

Dessuten: Ved forlagene Tiden, Aschehoug og Flamme er det gutta som dominerer debutantlistene i år. De siste to årene har Aschehoug gitt ut tre kvinnelige og seks mannlige debutanter. Redaktør Benedicte Treider mener at kjønnsfordelingen jevner seg ut over tid.

– Vi jobber alltid med mange manus, og i år og i fjor var det disse som var klare for verden. Neste vår, hvordan blir det? Ja, jeg har en av hver. Muligens en mann til. Jeg kan ikke skjønne at kjønnsfordelingen har vært annet enn tilfeldigheter verken her eller på de andre forlagene. Men det er jo flere kvinnelige forfattere enn tidligere, sier hun.

LES OGSÅ: Første roman på drabantby-norsk

Mer fra Dagsavisen