Dagsavisens julekalender: 4. desember

En uventet forteller har ordet i denne fine boka.

 

4. desember

BILDEBOK

Shaun Tan: «Sikade»

Cappelen Damm

I fjerde kalenderluke finner vi en riktig godbit av en allalderbok. Bildebokentusiaster kjenner allerede australske Shaun Tans uttrykksfulle illustrasjoner, som ofte tar for seg plott litt på sidelinja av hovedstrømmen, og som ofte tematiserer ensomhet og fremmedgjorthet. Tan har vunnet en lang rekke bokpriser for bøker som  «Ankomsten», «Fortellinger fra ytre utkant» og «Det røde treet», inkludert ALMA-prisen, som feirer Astrid Lindgrens ånd.

Les også: Tegnet biografi om Astrid Lindgren

I «Sikade» blir vi kjent med en sikade. Iført dress har han hver dag i 17 år sittet i en høy bygning og tastet inn data. «Ingen sykedag. Ingen tabbe. Klikk Klikk Klikk!», oppsummeres den opplevelsen. Sikade har aldri blitt forfremmet, får ikke bruke kontortoalettet, sitter overtid for å dekke over for andre, men blir likevel hatet av menneskene. Nå skal han pensjoneres. «Ikke fest. Ikke håndtrykk. Sjef si vask skrivebord. Klikk Klikk Klikk!» Det ser svart ut. De gjennomført gråe tablåene forsterker Sikades trasige liv. Nå står han på taket. Skal han hoppe? Så skjer noe magisk. Eller naturlig, alt etter som.

Sikade klarer seg bra. Klikk Klikk Klikk. Indirekte er boka en feiring av annerledeshet, og en slags inkluderende, anti-rasistisk ytring. For den som ler sist, er Sikade.

Les også de andre lukene i Dagsavisens julekalender:

3. desember

2. desember

1. desember 

Og her er oversikten over årets TV-kalendre