Bøker

Bøker å glede seg til i høst

Sommeren har ikke tenkt å gi seg helt ennå, men i bokbransjen er høsten for lengst i gang. Her er lista over bøkene Dagsavisen gleder seg litt ekstra til utover høsten.

Dagsavisen anmelder

Roman

Vigdis Hjorth

«Lærerinnens sang»

Cappelen Damm

Hjorths første roman etter viraken rundt «Arv og miljø» handler om en dramalærer med stor interesse for Brecht. En elev ber om å filme undervisningen og privatlivet hennes. Lærerinnen føler seg voldsomt eksponert...

Vigdis Hjorth og Lars Saabye Christensen er blant de etablerte forfatterne som kommer med ny roman i høst. FOTO: MIMSY MØLLER

Vigdis Hjorth. Foto: Mimsy Møller

Roman

Lars Saabye Christensen

«Byens spor – Maj»

Cappelen Damm

Bind to i en allerede ferdigskrevet trilogi om Oslo og Norge i etterkrigsåra. Første bind var melankolsk og vakkert, det blir fint å følge hovedpersonene videre.

Roman

Heidi Furre

«Dyret»

Flamme

I motsetning til det andre aviser hevder, er det langt fra for mange bøker om svangerskap, fødsel og barsel i dette landet. Denne handler om å føle seg invadert som gravid, og ensom.

Roman

Lars Mytting

«Søsterklokkene»

Gyldendal

Vi er i Gudbrandsdalen i riktig gamle dager. Et siamesisk tvillingpar fødes, lever opp, men blir syke og dør. I sorgstøper faren en magisk kirkeklokke. Spol fram til 1880, og bygda og kirka med klokka utsettes for stor endring.

Roman

Maria Kjos Fonn

«Kinderwhore»

Aschehoug

Rystende knallsterkt, lover forlaget om denne fortellingen om Charlotte, som vokser opp med omsorgssvikt. Mor bruker piller og drar stadig nye menn i hus, Charlotte ser og lærer...

Roman

Prableen Kaur

«Ferdig med ting»

Cappelen Damm

Kaurs sterke selvbiografi «Jeg er Prableen» fra 2012, om tung mobbing og sykdom i familien, beviste at hun kan skrive. Nå kommer en roman om en flink ung kvinne som sliter med dårlig selvfølelse.

Roman

Maria Navarro Skaranger

«Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)»

Oktober

Skaranger brakdebuterte med kebabnorske «Alle utlendinger har lukka gardiner». Neste bok ut er skrevet på standard bokmål, og følger en familie der alle medlemmene sørger på ulike vis over sønnen Nils' død.

Roman

Kari Slaatsveen

«Kvinnen som ble saget i to»

Gloria

Slaatsveens lune humor og smarte ordkunstnerevner er kjente fra NRK radio. Nå har hun ifølge det nystartede forlaget Gloria skrevet en historie om folk som på ulike vis og på ulike steder kjenner på oppbrudd og opprørstrang

Roman

Lars Petter Sveen

«Fem skuggar»

Aschehoug

Andre bok om de fem ungdommene som i «Fem stjerner» flyktet fra Somalia til Europa. Nå er de framme. Men flukten har kostet, og livet er langt fra enkelt.

Roman

Brit Bildøen

«Tre vegar til havet»

Samlaget

En kvinne isolerer seg ved havet for å slippe å tenke på livet hun hadde, en annen drømmer om utenlandsadopsjon, en tredje starter en desperat forfølgelse av en saksbehandler. Samtidig handler det om miljø, på flere vis.

Krim

Ruth Lillegraven

«Alt er mitt»

Kagge

Lyrikere som skriver krim er det ikke så mange av. Desto større grunn til å sjekke Lillegravens krimdebut. Drapene på to innvandrere ryster landet, i en roman som også ta opp forskjeller på Øst- og Vestland.

Krim

Camilla Grebe

«Husdyret»

Oversatt av Elisabeth Bjørnsson

Gyldendal

Vinneren av Glassnøkkelen for beste skandinaviske krim i 2018 utspiller seg på den svenske landsbygda om vinteren. En gutt bærer på en hemmelighet. Han er ikke den eneste.

Roman

Rachel Cusk

«Transitt»

Oversatt av Agnete Øye

Gyldendal

Etter kritikerbejublede «Omriss» kommer «Transitt» om samme hovedperson. Nå har hun kommet seg hjem fra Hellas, og prosesserer samlivsbrudd og livet med to sønner i London.

Roman

Han Kang

«Vegetarianeren»

Oversatt av Vivian Evelina Øverås

Pax

Den sørkoreanske vinnerromanen av den internasjonale Booker-prisen 2016 handler om en kvinne som slutter å spise, særlig kjøtt. Familien takler det mildt sagt dårlig.

Roman

Lena Andersson

«Sveas sønn»

Oversatt av Bodil Engen

Gyldendal

Andersson satte det litterære Skandinavia på hodet med sine to bøker om Ester Nilssons ulykkelige forelskelse i fjerne kulturmenn. Årets roman handler om det svenska folkhemmet og dem som bygde det.

Roman

David Grossman

«En hest kommer inn på en bar»

Oversatt av Bodil Engen

Aschehoug

Israelske Grossman fikk den internasjonale Booker-prisen i 2017. Den følger en standupkomiker på scenen. Han pleier å være frekk og kul, men ender i stedet opp med å fortelle sin egen tragiske oppveksthistorie.

Roman

Emily Brontë

«Stormfulle høgder»

Oversatt av Ragnar Hovland

Skald

Skald forlag fortsetter sin lekkert formgitte serie klassikere oversatt til nynorsk. Det blir spennende å se hva humoristen Hovland planlegger for den ukristelig kristne tjeneren Josephs yorkshiredialekt.

Sakprosa

Hedda Lingaas Fossum (red)

«Ulyd»

Cappelen Damm

Fett-redaktør Fossum har fått en imponerende rekke yngre skandinaviske feminister til å skrive hvert sitt essay om litteratur, kunst og kultur.

Sakprosa

Morten Traavik

«Forræderens guide til Nord-Korea»

Aschehoug

Kunstner Morten Traavik har besøkt Nord-Korea nitten ganger, og samarbeidet med verdens mest lukkede regime. Nå forteller han om ting han hittil har holdt hemmelig.

Sakprosa

Agnes Ravatn

«Stoisk uro og andre filosofiske smular»

Samlaget

Humorist Ravatn bestemmer seg for å bruke klassiske filosofer for å komme fram til sannheter hun kan bruke i vår tid. Det går ikke så bra.

Sakprosa

Merete Morken Andersen

«Blodet i årene. En kollasj om Amalie Skram og hennes tid»

Spartacus

Etter åtte års arbeid kommer endelig Morken Andersens biografi over en av Norges viktigste naturalistiske forfattere og hennes tid.

Sakprosa

Siri Helle

«Matmakt på butikken»

Samlaget

Helles forrige bok, «Handle rett», var en nyttig innføring i hvilke valg man kan ta i butikken for å sikre dyrevelferd, miljø og helse. Oppfølgeren utforsker norske matkjeders makt, og forbrukerens avmakt.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no