Bøker

Bokanmeldelse: Jaran Dammann: «Øyenstikker» – brutal krim fra Valdres

Jaran Dammann setter unge asylsøkeres problemer på spissen i ny krim fra Valdres.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Jaran Dammann

«Øyenstikker»

Cappelen Damm

Lokalisering er et viktig element i kriminalromaner. Distriktene er ofte attraktive åsteder for spektakulære ugjerninger, og får fram andre sider av underverdenen enn alle storbyens tradisjonelle kriminelle elementer. Jaran Dammann har allerede skrevet to bøker med handling fra Valdres, med to egne antihelter, lensmann Georg Bråten og uteliggeren Claus Darman. Nå er de tilbake, i hver sin ende av samfunnet, men med felles interesser i det godes tjeneste.

Fortsetter under bildet

###

Les også: Bra krim fra Trondheim (D+)

Boka begynner i Syria i 2014, og en flyktning vi skal følge på vei nordover i mange tilbakeblikk. Det kan jo hende historien har forbindelser til hovedfortellingen her. Det er langt fra Syria til Valdres, der en bonde får en død gutt i gravemaskinen. Det kommer fram at gutten er mishandlet før han ble drept. Senere kommer det også fram at han forsvant fra et lokalt asylmottak for et år siden, men derfra har det forsvunnet 30 andre også, så det har ikke vært gjort noe stort nummer av det. Her er også lokalt næringsliv i fri utfoldelse, og en høyreekstremistisk fraksjon som er lett å mistenke for å ha sine skitne fingre med i spillet.

Les også: Håkan Nesser har skrevet en god krim utenfor serie (D+)

I tillegg til noen av de verste skjebnene vi kan tenke oss er det også noen mer trivielle konflikter ute og går. Etter politireformen har politimesteren planer om å erstatte den gamle lensmannen med yngre krefter. Dette skal komme til å bli et drama i dramaet. Og så er det altså uteliggeren som på sin vei ut i skogen for å finne et nytt sted å bo oppdager en forkommen gutt, opplagt på flukt fra noe og noen. Claus har store problemer med å få livet til å henge sammen, før de nye problemene som tårner ser opp rundt ham får fram ressurser i den plagede mannen som burde komme til nytte i dagliglivet senere.

Les også: Lars Lenth skriver morsomt om skakke folk ved Stad (D+)

Det er en brutal historie som fortelles i «Øyenstikkeren». Bokittelen spiller for eksempel ikke bare på et insekt. Det er likevel fare for at denne fortellingen med menneskehandel som bakteppe er mer forankret i virkeligheten enn mange kriminalromaner med mer trivielle motiv. Dessverre kommer den rent krimtekniske avsløringen som et lite antiklimaks til slutt. Men det er mye her som gjør framdriften god, mange gode intensjoner om å fortelle noen viktig om samfunnet, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Les mer om bøker i Dagsavisen