Bøker

Bokanmeldelse: Hanne Gellein: «Alle fugler små» er en lovende krim fra Trondheim

Hanne Gellein debuterer med krim om hemmelige brorskap i Trondheim. Tradisjonelt utført, men med mange lovende trekk.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Hanne Gellein

«Alle fugler små»

Cappelen Damm

De siste årene er det Jørgen Brekke som har regjert som Trondheims fremste krimforfatter, med en rekke fantasifulle, men ofte litt vel utspekulerte bøker. Nå utfordres han av debutanten Hanne Gellein, som også tar i så det holder. Igjen er det barn som får unngjelde for voksne menneskers grådighet og mangelfullt utviklede sjelsevner.

Les også: Det kan faktisk være oppløftende å lese om pest. Lover! (D+)

Boka begynner fem år i forveien for hovedhandlingen. Ei jente blir funnet død i Nidelva. Når vi spoler fram til hovedhandlingen skjønner vi at dette var datteren til Ingeborg Witsøe Berg, som nå er dommer i en sak der ordføreren er anklaget for seksuelt misbruk av et barnebarn. Hun skjønner ikke hvorfor han utrolig nok blir frifunnet av meddommerne.

Les også: Håkan Nesser (han med Van Veeteren og Barbarotti) har skrevet en ny god krim (D+)

Fortsetter under bildet

###

Samtidig på byens hospital, er Silje Andersen nyansatt patolog. Hun obduserer en gutt som er funnet drept i skogen. Han har han en flik av et salvieblad i luftrøret, noe som kan peke mot suspekte ritualer. «Du har nok lest for mange krimromaner, frøken. Dette er politiet sin jobb, vi avgjør dette», får hun vite. Men på egen hånd går hun gjennom andre gamle obduksjonsrapporter, og stusser for over skjebnen til denne jenta fra Nidelva.

Les også: Unngå pest og kolera med disse bøkene

De to damene holder på med sitt, hver på sin kant. De har påfallende mange frimurere i omgangskretsen hver for seg, og det hintes også om enda mer hemmelige brorskap som er i bevegelse. Patologen har dessuten en voldelig ekskjæreste å forholde seg til. Hun møter snart enda ondere krefter, men får også uventet hjelp fra makeløse Luca, datakyndig ex-høyreekstremist, som skal komme til å gjøre en eksemplarisk innsats i det godes tjeneste. Dommeren har på sin side et skrantende ekteskap, og et forhold på si til en politibetjent å stri med.

Det kan hende seg det hadde vært mer virkningsfullt å sette søkelys på de mange suspekte forbindelsene som virkelig finnes i lokalsamfunnet, uten de spektakulære drapene som vi vet ikke forekommer i virkeligheten. Som krim går «Alle fugler små» gjennom de vanlige formlene, komplett med heftig action mot slutten. Alt dette tar oppmerksomheten bort fra de reelle problemstillingene som romanen tar opp. Det sies ofte at virkeligheten overgår fantasien, men det stemmer sjelden når det kommer til krimromaner. Likevel er her gode ideer nok til at kominasjonen av dommer Berg og patolog Andersen har potensial til å komme tilbake i nye fortellinger.