Bøker

Barnas superstjerne

Bjørn Sortland var 24 år da han ga ut sin første bok. 
20 år og 45 bøker senere er han barnas store favoritt.

- Har du vært i alle landene som du skriver om? En gutt med blond lugg ser forventningsfullt på Bjørn Sortland som er på besøk i klasse 5B på Ekebergs skole i forbindelse med verdens bokdag.

- Ja, alle unntatt Australia, sier Sortland.

- Der har jeg vært på ferie, utbryter gutten før han legger ut om hvordan man kan se om edderkopper er giftige eller ikke.

Mens han prater holder han et godt grep om en av Sortlands «Kunstdetektivene»-bøker. Så langt har det kommet ut 12 bøker i serien om David og familien hans som reiser til forskjellige byer hvor de surrer seg bort i de merkeligste kunsttyverier. Siste i rekken er «Istanbul-mysteriet» som kom ut i fjor. Hele klassen er godt kjent med den unge detektiven og skurken Svartvik, og følger storøyd med når Sortland forteller videre om livet som forfatter.

Prisvinnende

Det er ikke tvil om at Sortland ikke bare er en av Norges mestselgende forfattere. For det er ikke mange andre barnebøker som gnir skuldre med titler av Jo Nesbø og Karl Ove Knausgård på bestselgerlistene. I tillegg er Sortland også ekstremt produktiv.

- Nei, altså. Jeg har jo ikke noe liv, sier han og ler.

Men så langt har Sortland vunnet over 20 litterære priser, han har lesere over hele verden og han får tusenvis av e-poster, brev og til og med telefoner - gjerne midt på natten - av fans. Likevel kan han som regel gå usjenert på gaten. Det er kun i 5. klasse han er hedersgjest. Det syns han er helt greit.

- Jeg har et ganske stort ego, så jeg tror det holder at jeg er superstjerne i 5. klasse. I tillegg har jeg jo klemt en masse damer som har gitt meg sjekk og bukett, og det har vært kjekt. Selv om jeg ikke tror lesere bryr seg så mye om priser, så er det godt for selvtilliten. I tillegg gir det oppmerksomhet til bøkene, sier Sortland.

Populært

I løpet av forfatterskapet har Sortland deltatt i flere debatter som handlet om hvordan unge gutter ikke leser. Med kunstdetektivene har han hatt et uttalt mål om å gjøre noe med akkurat det.

- Det beste for meg var å sette meg ned og skrive for disse guttene, istedenfor bare å snakke om problemet. Jeg skal ikke si at jeg er en gutt i 40-årene, for det høres bare ekkelt ut, sier Sortland og ler.

- Men jeg har tatt gutten i meg selv på alvor og laget noe som tar leserne på alvor. Jeg vet det er en klisjé, men jeg mener det likevel. Jeg tror unger forstår ironi og historier med flere lag. Det er også fint å gi dem noe å strekke seg etter. Jeg pleier å sitere forfatter Ragnar Hovland: «Jeg har kun intelligente lesere», sier han.

For selv om kunstdetektivene er ren fiksjon, blir leserne også kjent med noen av verdens største kunstnere som van Gogh og Pablo Picasso.

Serier

Selv om kunstdetektivene kun står for rundt en firedel av forfatterskapet hans, er det den serien som har gjort Sortland mer allment kjent. Han tror det er flere grunner til at akkurat den har truffet så bredt.

- Serier har forandret seg både når det kommer til TV og bøker. Den følelsen jeg har når jeg sluker begge sesongene og julespesialen til «Downton Abbey», minner litt om gleden jeg følte ved at det var 21 bøker i «Fem»-serien da jeg var liten. Kanskje det er seriefokuset som har gjort kunstdetektivene så populære, foreslår han.

- I tillegg bruker jeg mye tid på språket. Det skal framstå som lett å lese, og det er ikke alltid like enkelt å få til. Hver gang jeg begynner på en ny bok, er målet at den skal bli bedre enn den forrige, sier Sortland.

Så langt er han usikker på hvor mange bøker som vil komme totalt i serien.

- Jeg vil ikke spå. Alle serier har jo sin topp. Men så lenge jeg fortsetter å få henvendelser fra lesere og jeg ikke blir lei arbeidet, så vil jeg fortsette å skrive disse bøkene. I tillegg får jeg tid til å skrive andre ting ved siden av. Kunstdetektivene er 12 av 42 barnebøker jeg har skrevet, så jeg er ikke bare serieskribent. Boklista mi inneholder masse forskjellig, og i hodet mitt er jeg ingen sjangerspesifikk fyr. Jeg vil skrive forskjellige bøker for både unge og voksne, sier han.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen