Bøker

Atletisk død på ekstrem-triatlon

Han skulle svømme 3.800 meter i iskaldt fjordvann, sykle 180 kilometer over høyfjellet, og løpe en hel maraton opp på Gaustatoppen. Men offeret i Agnes Matres nye krim kom aldri så langt.

– Dattera mi er triatlet. Og det kan jeg love, at det er ganske skremmende for en mamma å stå og se på at ens eget barn svømmer 3.800 meter i iskaldt vann, sykler 18 mil opp høye fjell, og så løper maraton etterpå, sier forfatter Agnes Matre til Dagsavisen.

Hun er aktuell med krimromanen «Iskald». Den er hennes fjerde roman, den andre i krimserien om lensmann Bengt Alvsaker i Hardanger. Den har allerede vært innom bestselgerlista, samtidig som første bok om Bengt Alvsaker, «Kledd naken», ligger helt på topp på lydbokstrømmelistene.

Død i konkurranse

«Iskald» starter med at en av utøverne i triatlonkonkurransen Norseman Xtreme blir funnet flytende i vannet i løpet av konkurransen. Han er død. Men druknet han av overanstrengelse? Eller ble han drept?

– Særlig den svømminga er skummel. Dattera mi var også litt skeptisk i starten. «Jeg er så redd for alt som er i vannet, mamma», sa hun da jeg spurte om hvorfor hun svømte med ansiktet over vann. Så «Iskald» er inspirert av henne, men basert på mine erfaringer som tilskuer. Jeg driver ikke med sånn galskap selv! sier Agnes Matre til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Atletisk politi

Men det gjør krimhelten hennes, lensmann Bengt Alvsaker. Han er en av deltakerne i Norseman-konkurransen, med kollega og kriminaltekniker Lerke Ribenholt som støttespiller i det ekstreme løpet. Ingen storrøykende alkoholiker à la mange andre krimhelter, med andre ord.

– Bengt er en skikkelig politimann. Jeg er ærlig talt litt lei den der typiske krimhelten som er helt ødelagt. I sosialrealistisk krim av den typen jeg skriver, syns jeg det bør være en normal politi, ikke en som ville fått sparken for lengst. Selv om også Bengt har sine traumer. Han er vokst opp uten mor, uten å ane hvor hun er. Og så har han en sønn som plutselig dukket opp i livet hans elleve år gammel, som han sliter med å ta seg godt nok av. Bengt er klønete i nære forhold. Han er vant med å sette jobben først. Det tror jeg er ganske vanlig i det yrket, sier Agnes Matre.

Saken fortsetter under bildet.

Agnes Matre.

Agnes Nordvik. Foto: Haakon Nordvik

Underbemanna politi

Det hjelper ikke at politiet er underbemanna heller.

– Politidistriktene er blitt mye større med politireformen. Jeg er selv lærer, med 25 års erfaring fra ungdomsskolen før jeg begynte ved en privat videregående. Og jeg ser at nedskjæringene i det offentlige, enten vi ser på politi eller skole eller helse, er i ferd med å bli så dramatiske at folk ikke lenger får gjort jobbene sine skikkelig. I skolen får vi ikke fulgt opp elever med spesielle behov. I politiet har de ikke ressurser nok til å oppklare saker raskt. Jeg er slett ikke sikker på at store enheter er bedre. Det er mye frustrasjon i hverdagen hos folk som jobber i disse enhetene, sier Matre.

Rister mørkemennene

Et annet, enda viktigere tema i «Iskald», er religion.

– Jeg rister vestlandspietismen ganske kraftig i denne boka. Mørkemennene. Ikke mørkemennesker, for dette er menn. Det fins så mange typer kristendom. Jeg har en god og trygg tro på noe som er større enn meg selv. Men det ligger altfor mye usunn makt i kristendommen. Hva ville Jesus sagt, er et viktig kontrollspørsmål. I Det nye testamentet opphever Jesus de gamle skriftene fra Det gamle testamente, og fremmer nestekjærlighet. Der må mørkemennene i vestlandspietismen følge bedre med i timen. Man kan ikke stå på bedehuset og preke om nestekjærlighet, og i neste øyeblikk fordømme andre mennesker. Det gamle testamente er jødenes historiebok. Ingen bokstavelig regelsamling for vår tid.

Mer fra Dagsavisen