Annonse

«Anonym» avviser Holt-innrømmelse

Erling Kagge, som har gitt ut de anonyme bøkene:

Annonse
Bøker

Den humoristiske krimmen bygd rundt etterforskningen av et forfatterdrap ble sluppet fredag. Fortsatt vet ingen hvem forfatteren er.

I et innlegg på sin privat blogg skriver Anne Holt at hun er Anonym, forfatteren bak fire satiriske bøker. For å holde på hemmeligheten, har hun aldri mottatt royalties.

– Jeg registrerer at en forfatter som kaller seg Anne Holt hevder at hun har skrevet «Kongepudler», «Kindereggeffekten», «Klassekamerater» og «Mordet på Anonym». Det er en stor ære for meg at en profilert forfatter vil påta seg ansvaret for bøkene mine. Hvis det betyr mye for henne, så gjerne for meg. Men honoraret for bøkene skal jeg ha selv, heter det i e-posten, som er undertegnet Anonym (mann).

Dermed fortsetter historien sitt eget finurlige liv.

Angrer

Erling Kagge, som har gitt ut de anonyme bøkene, benekter at Holt er den anonyme forfatteren.

– Jeg har bare én ting å si: Anonym er en mann, sier Kagge.

Holt sier hun angrer på at hun har skrevet under pseudonym, noe hun hevder var Kagges forslag.

«Jeg angrer altså, kort og godt. Ikke på bøkene, for all del, ikke på dem, men på det fordømte pseudonymet Anonym. Det var ikke meningen. Ikke min mening, i alle fall. Og med det setter jeg punktum for det mest selsomme prosjektet jeg har vært med på», skriver hun.

Forfatterkollega Anne B. Ragde har flere ganger blitt konfrontert med spørsmålet om hun er Anonym. Hun tror ikke det døyt på innrømmelsen til Holt.

– Ikke hennes stil

– Prosjektet i seg selv er ikke hennes stil, det er heller ikke hennes skrivemåte. Jeg tipper hun bare har kjedet seg litt, og ville ha litt oppmerksomhet, sier Ragde til Dagbladet.no.

I bloggen skriver Anne Holt at alt som minner om hennes stil, er luket ut.

Alle bøkene er utgitt på Kagge forlag, men Anne Holt henviser til Mariann Aalmo Fredin i Piratforlaget for kommentarer.

– Anne Holt sier til meg at hun er Anonym, og at det som står i bloggen, stemmer. Men jeg kjenner ikke til saken ut over det, og kan ikke bekrefte at hun faktisk er Anonym, sier Fredin.

Over bloggen opplyser Anne Holt at hun er en profesjonell løgner.

Kvalshaug i tvil

Både Ragde og mange med henne mener Vidar Kvalshaug er et svært hett tips som mannen bak Anonym. Selv mener han dette om Holts erkjennelser:

«Tja. Om hun er kvinnen bak de fire bøkene om norsk politikk, samfunn og dets topper, er det bare å gratulere med to ting. Nummer en: at hun har klart å holde det hemmelig. Nummer to: dette vil være det beste hun har skrevet noen gang.», skriver han i Aftenposten.no.

Andre som er blitt mistenkt for å stå bak bøkene, er blant andre Torgrim Eggen, Knut Nærum og reklamemann Kjetil Try.

Uansett skaper historien nok en gang blest om både Kagge forlag, den nye boka og denne gang om Anne Holt. (©NTB)

Annonse