Bøker

Anne Holt om et truet demokrati

Anne Holt fortsetter sitt politiske prosjekt, med en roman som er sterkt bekymret for demokratiets tilstand, skriver vår bokanmelder.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Anne Holt

«Furet/Værbitt»

Gyldendal

###

Første bok om Anne Holts nye krimhelt Selma Falck var en litt bagatellmessig affære om doping i toppidretten. Fortsettelsen kommer med mer alvorlige bekymringer for hele samfunnets ve og vel. Anne Holt er tilbake med sitt «politiske prosjekt». Et Norge der samfunnsdebatten er ødelagt av falske nyheter, hatefulle kommentarfelt og generelt ytterliggående holdninger i fri utfoldelse.

Les også: Anne Holt-krim inspirert av Johaug-saken

Selma Falck er høyt profilert advokat, har OL-medaljer i håndball, er tidligere vinner av «Skal vi danse» – og spillavhengig, noen som hadde fått alvorlige konsekvenser i begynnelsen av forrige bok. Nå har hun fått kontroll på livet sitt, bortsett fra at hun fortsatt sliter med å ha vært en dårlig mor.

Selma Falck i er bryllupet til datteren, som hun altså har et anstrengt forhold til. Stemningen blir ikke bedre av at brudgommen dør under middagen. Han har vært en profilert, hardtslående, men likevel anstendig stemme på høyresiden. Politiet er betenkelig lite interessert i å finne ut hvordan han døde. Selma Falck er interessert i kokken som i første omgang får skylda for at nøtteallergikeren har fått i seg nøtter. Hun blir interessert i dobbelt forstand, og får mistanke om at det må ligge mer bak.

Slik er Selma Falcks vei inn i en sak som skal vise seg å være veldig mye større. Dette handler også om en hemmelig sammenslutning av samfunnstopper som skal forsvare rikets sikkerhet slik de selv finner det best, en siste av disse såkalt «stay behind»-gruppene som skulle yte motstand i tilfelle en russisk invasjon i etterkrigstida. Blant disse er en høyremann som har blitt justisminister etter at den ene etter den andre fra Fremskrittspartiet måtte gå av. Han ser at faren for en russisk kryssing av grensa til Finnmark er mindre enn en systematisk undergraving av samfunnet gjennom destabiliserende propaganda – nå kjent som netthat og falske nyheter. «Furet/værbitt» i boktittelen er en planlagt operasjon som kan bekjempe dette. Men den er omdiskutert innad i den lille gruppa.

Les også: Jørn Lier Horsts nye krim - enda flere seriemordere

Det liberale demokratiets største svakhet er at vi må tolerere dem som vil ødelegge det, blir det sagt av en av aktørene tidlig i boka. Når en av de andre legger fram sitt syn på haterne er det lov å tro at det er forfatteren selv som snakker: «De blir provosert av feminisme, sinna av hijab og rasende over at Norge uvegerlig er en del av en stadig mindre verden. Derfor hisser de seg opp over mørkhudede barn i bunad. Over andre nasjoners flagg i 17. mai-tog. Disse tingene utgjør håndfaste symboler på at alt det norske, trygge er i forandring. I spill, slik de antakelig ser det».

I denne kampen for et mer menneskelig ordskifte kan det diskuteres om det bidrar konstruktivt at Selma Falcks beskriver en FrP-politiker som «ekkel, nesten umenneskelig. Vommen var diger, de bleke leggene altfor tynne. Med det flagrende hentehåret og griseøyne som forsvant inn i skallen i ren fortvilelse sto han i veien for sitt eget budskap.»

«Furet/værbitt» er hovedsakelig god underholdning. «Denne boka er fiksjon. Jeg har altså funnet på handlingen», skriver Holt i etterordet. Ja, ellers ville vi nok hørt om disse hendelsene før. Vi vet at virkeligheten overgår fantasien, men kanskje ikke i så stor grad som her. Likevel er dette en godt sammensatt spenningsroman, uten altfor konstruerte sammenhenger. Men Anne Holt tar fortsatt sine snarveier når det gjelder å drive handlingen framover. For eksempel er det forbausende hvor lett det er å finne en godt gjemt hemmelig minnepinne i et fremmed hus. Selv har jeg problemer med å finne igjen minnepinner som jeg vet hvor jeg har hjemme.

I løpet av bare to bøker har Anne Holt klart å gjøre Selma Falck til en sammensatt, men troverdig personlighet. Attpåtil med en like eksentrisk alliert. Den tidligere politietterforskeren Einar har fått litt mer orden på tilværelsen siden sist, og har tatt over leiligheten Falck bodde i da hun var på bånn. For alt er relativt, i forrige bok bodde han under Sinsenkrysset.

Les også: Anne Holt i Portrettet - har tatt livet av folk i 25 år

Som kriminalroman har «Furet/værbitt» mye å glede seg over. Bokas nåtid er et thrillertema om Selma Falcks kamp for å overleve i sterkt forkommen tilstand, etter at noen har forsøkt å drepe henne på høyfjellet. Alt det andre fortelles i forskjellige lag av fortid. Disse lagene går faktisk opp i en akseptabel høyere enhet når de andre tidslinjene tar igjen den første. Og boka har altså noe såpass sjeldent i denne sjangeren som et konkret budskap. At dette budskapet er blitt enda mer aktuelt i tida mellom romanen ble skrevet til den nå er utgitt gjør den nærmest til en grøsser.